Kultúra

2011.08.24. 14:50

Bródy János: Az Illés szekerén

Nem vitás, Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja, művészetében pedig követhetően tükröződik az elmúlt félévszázad történelmének minden jelentős fordulata. Tíz év után elkészült legújabb, hetedik szólóalbuma, melynek címe: Az Illés szekerén.

Matolcsi Renáta

A napokban megjelenő album komoly meglepetéseket tartogat még azoknak is, akik jól ismerik Bródy János eddigi pályafutását. Az alkotók szándékai szerint az Illés zenekar hagyományainak szellemében állították össze izgalmasnak ígérkező, sokszínű zenei anyagot. A 14 dal mindegyike önállóan is élvezhető produkció, de gondosan sorba állítva és egymáshoz kapcsolódva a külön-külön is sikergyanús számok különleges összhatásban érzékeltetik egy jelentős művész véleményét az állandóan változó és örökösen visszatérő körforgásban élő világunkról. 

A felvételek márciustól zajlottak és most értek véget, az albumon kitűnő muzsikusok működnek közre. Vendégművészként szerepel Bacsó Kristóf, Schreck Ferenc és Fekete Kovács Kornél rézfúvósok, Borbély Mihály klarinéton, a világhírű hegedűművész, Frankie Látó. Különleges szerepet játszanak olyan népzenész kiválóságok, mint Pál István "Szalonna" hegedűvész, vagy Mester László "Pintyő" brácsaművész. Hámori Máté gitárjátékával segíti a produkciót és közreműködik még Södör Zoltán cimbalmon és Briós Fiona a vokál hangzásokban. A zenészek között a főszerepet Fodo játssza, aki egyben a lemez hangmérnöke és zenei rendezője.

Bródy János elárulta, december 20-án a SYMA csarnokban élőben is hallhatja őt és dalait a közönség, ahol az új cd dalai mellett természetesen nem hiányoznak majd a megszokott és nélkülözhetetlen Bródy szerzemények sem.

S egy kis számmisztika: Bródy János 1946-ban született és éppen 46 éve van a pályán. Az idén 65 éves mester '65-ben írta első szerzeményeit a legendás Illés együttes tagjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!