Kultúra

2017.04.10. 08:07

A Bory-vár és a Nádasdy-kastély is fent van Magyarország bakancslistáján!

20 varázslatos magyar hely, amit egyszer az életben neked is látnod kell címszóval állított össze saját bakancslistát egy honi portál.

A Szeretlek Magyarország.hu az első helyen Boldogkő várát, a másodikon az Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlang-rendszerét hozza, de rögtön a harmadik a székesfehérvári Bory-vár, amelyről ezt írják: "A vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt. Az építész, szobrász néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette, bővítette, díszítette saját várát. Ő volt a tervező, az építésvezető, a pallér, a kőműves is. Hét torony díszíti, a kazamatától a kilátótoronyig 30 méter a magassága. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig."

A húszas listán még egy Fejér megyei nevezetességet találunk: 20. a nádasdladányi Nádasdy-kastély. "Igazi mesevilág, ez az egyetlen, Tudor-stílusban épült romantikus magyar kastély. A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége." - írják a kastélyról.

A nemzeti kastélyprogram és a nemzeti várprogram első ütemében Fejér megyére vonatkozóan a nádasdladányi Nádasdy-kastély újulhat meg majd elsőként

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!