Kultúra

2017.04.25. 19:15

Bogányi Gergely két Mozart-művet ad elő

SZÉKESFEHÉRVÁR Könnyed, elegáns, tartalmas - ezzel a mottóval indította el az idei Somorjai Ferenc hangversenysorozatát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Gábor Gina

A programot tegnap sajtótájékoztatón ismertették a Hiemer-házban, ahol találkoztunk az egyik koncert főszereplőjével, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel, aki éppen most ért haza Szaud-Arábiából.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István arról beszélt, hogy az első kamarazenei koncert helyszíne április 28-án 18 órakor a Szent István Művelődési Ház lesz. A klasszikus, a romantikus és a 20. századi zene jeles mestereinek műveiből válogattak a koncertre, amelynek hangversenymestere Bujtor Balázs lesz, szólistaként pedig Maróth Bálint gordonkaművész lép fel. Ők ketten videoüzenetet küldtek. Ebből kiderült, hogy Bujtor Balázs két ok miatt is szereti Fehérvárt: egyfelől, mert Videoton-drukker, másfelől, mert édesapja, Bujtor István évekig volt a Vörösmarty Színház művészeti vezetője. Bujtor Balász hangsúlyozta: a zenekarral kitűnő hangulatban próbálnak. Maróth Bálint pedig hozzátette: örül, hogy Boccherini G-dúr gordonkaversenye mellett Csajkovszij Andante cantabile című művét is van alkalma szólistaként előadni.

Bogányi Gergely és ifj. Major István az új magyar zongora fehérvári bemutatóján. A zongoraművész szívesen dolgozik az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral Fotó: Molnár Artúr

Tavaly igen hangulatos helyszínnek bizonyult a Bory-vár: ezért június 1-jén, 20.30-kor a Somorjai-sorozat ott folytatódik. Josef Suk legismertebb, vonószenekarra írt művét adják elő, illetve John Ritter Antik szvitje szerepel a programban. Vezényel és fuvolán közreműködik Drahos Béla. A sorozat szeptemberi koncertje a ciszterci templomban lesz. A zenekar szívesen dolgozik együtt a régizenei hangzásvilág kiváló ismerőjével, Dinyés Somával. Ő vezényli a Bach és Lipcse című programot, amelyre ismét meghívták szerepelni az Exsultate Fiúkórust.

Bogányi Gergely zongoraművész korábban hatalmas érdeklődés mellett mutatta be Fehérváron a közreműködésével kifejlesztett különleges zongorát. Tegnap azt mondta: örömmel tér vissza koncertezni a Hotel Magyar Király kupolatermébe.

- Egyfelől régi álmom válik valóra, hiszen még sosem volt alkalmam két Mozart-zongoraversenyt előadni egyetlen koncerten - mondta a zongoraművész. Hozzátette: a zenekar gyorsan reagál, igen igényesen dolgozik, ezért vállalta magára a karmesteri feladatokat is.

Bogányi most érkezett haza Szaud-Arábiából, Rijádban és Dzsiddában is szólóestet adott - úttörőként, hiszen hasonló koncert Szaud-Arábiában még nem volt soha.

- Egy hatalmas bálteremben, 3200 néző előtt játszottam. Magam is csodálkoztam azon, hogy még a zongora hangosítására sem volt szükség. Komoly érdeklődés övezte a fellépést, rengeteg interjút adtam. Közben felelősséget is éreztem, hiszen nem mindegy, hogyan sikerül bemutatni az új magyar zongorát - mesélte élményeit. Hozzátette: a fejlesztések után a Bogányi-zongora gyártása most indul el. A zongora hangjában, Bogányi játékában a fehérváriak októberben gyönyörködhetnek: Mozart A-dúr és B-dúr zongoraversenye szerepel a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!