Miskolc mindig visszavár

2019.08.14. 11:18

Bille August tart idén mesterkurzust a CineFesten

A CineFest keretében először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI.

Danish director and jury president of the Cairo International Film Festival Bille August, poses for a photoshoot by the pool of the Semiramis Intercontinental hotel in Cairo during the 40th edition of the festival on November 27, 2018. (Photo credit should read "Patrick Baz/CIFF/AFP-Services")

Forrás: AFP/CIFF

Fotó: Patrick Baz

Idén is magyarországi premierek alkotják a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes programját. A mustra szeptember 13-tól 21-ig tart, Bille August Oscar-díjas rendező lesz a díszvendég és az életműdíjas.

„A nagyjátékfilmes versenyprogramban tizenhat alkotás szerepel, szinte a világ minden tájáról. Láthatnak a nézők indiai vígjátékot, komoly társadalmi drámákat, Robert Pattinsont A világítótorony főszerepében és lesz egy magyar mozi is, Tóth Barnabás Akik maradtak című munkája”

– mondta Bíró Tibor, a CineFest fesztiváligazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A nem versenyszekcióban, a Kitekintőben az elmúlt időszak nagy filmfesztiváljai, Berlin, Cannes, Locarno, Karlovy Vary egy-egy kiemelkedő alkotása szerepel. A kisjátékfilmek között 33 mű versenyez, a CineNewWave fiatal magyar alkotók munkáit mutatja be.

Új kategória idén a CineDocs, amelyben egészestés dokumentumfilmek versenyeznek, köztük három magyar mű: Bársony Katalin Csillagfény távolság című alkotása, amely Balázs József roma dzsessz zongoristáról szól, Almási Tamás Folyékony aranya, amely a tokaji aszút mutatja be, illetve Lerner János Vadonvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című rendezése.

Bíró Tibor elmondta, hogy a CineDocs-ban két Oscar-díjas alkotó filmje lesz látható: Asif Kapadiáé Diego Maradonáról, a futballsztárról, Ron Howardé Luciano Pavarotti operaénekesről szól.

Mint elhangzott, a CineClassics keretén belül emlékeznek meg a száz éve született színészóriásról, Bessenyei Ferencről,

a televíziós tartalmak értékesítésére idén is lesz Miskolci Nemzetközi Filmvásár, és a CineFest keretében először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI.

A szervezők szerdán arról tájékoztatták az MTI-t, hogy

a miskolci filmfesztivál díszvendége és életműdíjasa Bille August Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező.

A CineFest életműdíját a nyitónapon, szeptember 13-án adják át számára, majd a fesztivál nyitófilmjeként levetítik A nyomorultak című alkotását.

A 70 éves Bille August 1987-ben bemutatott rendezésével, a Hódító Pellével Arany Pálmát, Golden Globe-ot és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte. A Hódító Pellét szeptember 14-én az Uránia teremben láthatja a közönség, a vetítést közönségtalálkozó követi Bille August részvételével. Az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján vászonra vitt alkotását, a Legjobb szándékokat, amely 1992-ben Cannes-ban ismét Arany Pálmát hozott Bille Augustnak, szeptember 15-én vetítik az Uránia teremben. A vetítés előtt a rendező rövid bevezetőt mond, de Bille August mesterkurzust is tart a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

Borítókép: Bille August

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!