Kultúra

2015.08.04. 17:01

Bella István 75. születésnapjára

Sárkeresztúr - Stílusosan a a Bella István Művelődési Házban és Könyvtárban hirdették meg az augusztus 7-én kezdődő Bella István-emlékévet.

Szabó Zoltán

A nagyszerű költő, Bella István 75 éve, 1940. augusztus 7-én Székesfehérváron született, és ott, illetve felnevelő falujában, Sárkeresztúron eszmélkedett. A Kossuth- és József-Attila díjas alkotó, aki mindvégig ezer szállal kötődött megyéjéhez, 2006. április 20-án hunyt el. A most kezdődő és 2006. augusztus 6-ig tartó emlékévet a székesfehérvári önkormányzat, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata és a sárkeresztúri önkormányzat hirdette meg.

A község polgármestere, Csutiné Turi Ibolya hangsúlyozta, hogy Sárkeresztúr magáénak érzi a költőt, aki a falu díszpolgára és 2011-ben róla nevezték el a művelődési házat. Nagyszerű kezdeményezésnek tartja az emlékévet, amelynek első megemlékezését pénteken rendezik. Bella István születésének 75. évfordulója alkalmából 17.30-kor koszorúznak a Bella-háznál, majd 18 órakor kezdődik a 75-év 75 versrészlet című irodalmi est Káliz Sajtos Józseffel, az emlékév ötletgazdájával a művelődési házban.

Bakonyi István író, irodalomtörténész elmondta, hogy az emlékév idei programja már véglegesnek látszik, és körvonalazódnak a második félév történései is. Utóbbiak közül említést érdemel a Bella István szóló emlékülés, amelyet várhatóan áprilisban a Vörösmarty Társaság székházában tartanak.

A Vörösmarty Táraság elnöke, Bobory Zoltán személyes élményeit idézte. Mint mondta, sok szép élmény fűzi Bella Istvánhoz, akinek költészetét, versmondóként régóta közvetíti. S úgy véli, nagyon fontos életben tartani a költő emlékét, művészetét.

Káliz Sajtos József azzal folytatta: szeretné, ha a fiatalok is keresnék és szeretnék a verseket, ezért indította útjára 2010-ben a Bella István versmondó versenyt. Hozzátette, jó lenne, ha jövőre felavathatnák a Bella István emlékházat, ami igazi irodalmi zarándokhellyé válhatna. (Az emlékház és a költő domborművének avatása az emlékév programtervében is szerepel, 2016. augusztusában.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!