Fújják a magukét

2018.09.28. 12:21

Az Operaház fantasztikus rezesekkel aranyozza be a zene ünnepét

A fővárosi Szent István Bazilika előtt operaslágerek rézfúvós átirataival, a Müpában pedig gálakoncerten lépnek fel a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei a jeles napon.

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepelik világszerte október 1-jén a zene világnapját. A jeles dátum tiszteletére az Opera öt éve összeállt Big B®andje 16 órától szórakoztatja a budapesti belvárosi forgatagot – tájékoztat az intézmény. Mint a szervezők írják, idén az Operaház korszerűsítése miatt Ybl Miklós másik emblematikus fővárosi alkotása, a Bazilika előtti Szent István téren lép fel az operai fúvósegyüttes. A műsorban népszerű operamelódiák – köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei – hallhatók egyedülálló rézfúvós feldolgozásban magyar zeneművészek és zeneszerzők (Balogh Sándor, Kovács Zoltán, Pejtsik Péter) áthangszerelésében.

A Király Tibor trombitaművész vezette és Szennai Kálmán által dirigált formáció különlegessége, hogy a hagyományos big band felállásban megszokott, de a Házban nem használatos szaxofonok helyett kürtök szólalnak meg benne – áll a közleményben.

Fotó: Nagy Attila

A zene világnapján az Opera Zenekar művészei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is fellépnek. A Müpa által szervezett Tenor3 gálán a legendás Pavarotti–Domingo–Carreras-trió nyomdokaiba a „9 C-s tenorként” is emlegetett, texasi születésű René Barbera, a legjobb bel canto énekesek közt számon tartott Maxim Mironov, valamint a neves operaházak legfelkapottabb énekesének számító olasz Fabio Sartori lép. A műsoron az itáliai operairodalom legnépszerűbb művei szerepelnek Bellinitől Verdiig, a Magyar Állami Operaház zenekarát Andrij Jurkevics vezényli.

Borítókép: a Magyar Állami Operaház Big B®andje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában