Kultúra

2016.10.07. 14:30

Herner Ferike faterja - Groteszk komédia egy isten háta mögötti faluban

Azért mégiscsak jó ez az árok, mereng el Herda Pityu. Hogyhogy jó?, mordul Banda Lajos. Hogy van neki partja, hangzik a válasz. És akkor mi van, ha van neki. Ha nem lenne, akkor nem is árok lenne, hanem semmi, csak út, tromfol rá Krekács Béla.

Szabó Zoltán

Ja! Úgy ám! Olyan igaz ez, mint hogy az a rohadt árok nem vezet sehova. Mint az élet. Az ilyen élet. Legfeljebb az orvos házáig, mert ő megérdemli. Az árok az árok. Rutinszerű mozdulatokkal meg lehet közelíteni, pallót tenni rá, hogy átmenjünk a másik partra, de közben magába szív. Lehet benne pálinkát inni, azt is megszokott koreográfia szerint, és lehet melléülni, megvitatva az élet dolgait. a lét értelmét vagy értelmetlenségét. És közben filozofálgatni, úgy ahogy Háy János író fogalmaz egy interjúban: folyamatosan rákérdezni a saját életükre, sorsukra, személyiségükre, hogy újrafogalmazzák a létezés alapkérdéseit. Merthogy az ő, Herner Ferike faterja című groteszk komédiáját mutatták be, és játsszák a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában. A rendező Bagó Bertalan, aki az egyszerű, de kifejező díszletet is tervezte.

Balról Herda Pityu (Kricsár Kamill), Krekács Béla (Kádas József) és Banda Lajos (Krisztik Csaba) közmunkások, italszünetet tartva

Szóval embereink arról társalognak, hogy miért ez a kilátástalanság, reménytelenség, miként lehet az, hogy a mesebeli Budapesten minden szép és jó, és Istent keresik, hogy az miért nem talál rájuk. Ott, az istenhátamögötti faluban - valóban az Isten háta mögött. Nem a szeme előtt, hogy át tudja ölelni őket.

Herner Ferike faterja (Tűzkő Sándor) és felesége (Kerkay Rita)

A rendező nem akar bohócot csinálni a szereplőkből, nem akarja kifigurázni őket azért, mert ilyen lett az életük. Partnerek ebben a színészek is. Különösen jól hozza a figurát Kricsár Kamill (Pityu), de Kádas József (Béla) és Krisztik Csaba (Lajos) is eltalált karaktert formálnak. Aztán ott van Ödötoalett-Mari, a kevésbé okos szőke leányzó, aki megtalálta helyét a polgármester alatt. Varga Lili átváltozóképessége ismét meggyőző, alakítása pontos. Akárcsak Juhász Illésé, Papi Jóska szerepében. (Ő az, aki lenyűgözi az árokásókat jövőbe látásával, mert megjósolja téli halálát.) S persze ott van Herner Ferike is, na és az ő faterja, a rendőr: Tűzkő Sándor idegbeteg, remegő kézzel vedelő, szánandó-nevetséges figurát formál, igen meggyőzően. Hisztérikus, állandóan kiboruló feleségét Kerkay Rita alakítja, jól. Kicsi Herner Ferikeként igencsak talpraesettnek, ügyesnek tűnik Szomor Bendegúz.

Krekács Béla és Papi Jóska (Juhász Illés)

Apropó, Herner Ferike: ő nagy teret kap ásóink eszmecseréjében, és fontos dramaturgiai szerepe van. Bagó is kihasználja ezt a fonalat, eljátszva térrel és idővel a stilizált flashback-jelenetekben. Ki is halt meg? Ki sütötte el a pisztolyt? Kit láthattak gyilkosként a csigatévén? A világért sem akarnám lelőni a poént, ám tény, hogy ezek a betétek talányossá és még abszurdabbá teszik a történetet.

Fotó: Molnár Artúr

Háy János szövege, a dialógusok ritmusa és ereje nagy pontosságot kíván a színészektől, enélkül bukna az egész. S hát ott a humor, amellyel bőven szolgál a darab. Fel is csattant sokszor a kacagás, néha még akkor is, amikor inkább nyelni kellett volna egy nagyot a tehetetlen dühtől. Persze az ember nem ússza meg nevetés nélkül, nem is az a cél. Csak utána ne lenne olyan keserű az íze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!