Egy aktuális film a II. világháborúról

2019.05.06. 07:10

Az Elfelejtett nemzedékről… – Készül Aracsi Norbert új alkotása

A rövid előzetes már készen van, s ősszel indulhat Aracsi Norbert II. világháborús filmjének forgatása.

Bokros Judit

Jelenet a filmelőzetesből Fotó: Péterfy Bernadett

A fiatal, reklámfilmeket és videó­klipeket jegyző filmrendező eddigi legsikeresebb kisfilmje Emlékezz rám címmel készült, és az elmúlt időszakban több díjat – köztük külföldieket – is bezsebelt. Aracsi Norberttől nemrég megtudtuk: most egy II. világháborús filmre készül, amely azt a pillanatot mutatja be, amikor a katonák rájönnek, hogy minden elveszett.

A rendező Elfelejtett nemzedék címmel valósítja meg filmjét, szponzorok támogatásával, akikkel még tárgyalnak. Az viszont már biztos, hogy a fő támogató a székesfehérvári önkormányzat, valamint a pákozdi Katonai Emlékpark. A forgatás előkészületei folyamatban vannak, eddig a rövid előzetest, a teasert forgatták le az emlékparkban. Ez később is fő helyszínként szolgál majd, egy falu és egy fehérvári utca mellett – mesélte Norbert, akit nagyon érdekel a II. világháború időszaka, ezért is lett ez aktuális filmje témája. Szeretne továbbá ezzel is felkészülni egy történelmi nagyjátékfilmre, ami távlatibb terv.

Jelenet a filmelőzetesből
Fotó: Péterfy Bernadett

Az Elfelejtett nemzedék körülbelül félórás lesz, és négy katona sorsába enged bepillantást. Közülük az egyik fehérvári, de fiktív személy, s a másik három karakter is kitalált.

Megírták minden katona múltját, amire elhangzanak majd utalások, és kiderülhet, ki miért viselkedik, érez úgy, ahogy. Időben a háború vége felé, 1944-ben járunk, amikor is kiderül: számukra minden elveszett. Ezt a lélektani pillanatot szeretné bemutatni az alkotó, aki már a színészeket is kiválasztotta. Budapesti művészekről van szó, akikkel folyamatban van az egyeztetés.

Az előzetest a Katonai Emlékparkban forgatták
Fotó: Péterfy Bernadett

Az operatőr Kalotai Dániel, vele már többször dolgozott Norbert.

A teljes film forgatását ősszel kezdik, s körülbelül tizennégy napra lesz szükség. Az utómunkálatok után, várhatóan 2020-ban láthatjuk az Elfelejtett nemzedéket, amely a II. világháború befejezésének 75. évfordulója miatt aktuális is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában