Kultúra

2013.02.13. 17:37

Az alkotókör kiállítása

Az alkotókör nyolcadik tárlata a művelődési házban látható. Pallay József-díjat alapítanak, a művész születésének 110. évfordulóját ünnepségsorozattal köszöntik.

V. Varga József

A helyi művészcsoport múlt évi alkotótáborának festményeiből nyitottak kiállítást a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban. A Pallay Alkotókör nyolcadik önálló tárlatán Polyák István festő-grafikus, az alkotókör vezetője mondott bevezetőt, szavalattal közreműködött Ignácz Daniella, Láng Anikó és Seleja Laura, mindhárman a Gójóstól Társulat tagjai.  

- Az idén Pallay József születésének 110. évfordulóját ünnepségsorozattal köszöntjük - tudtuk meg Polyák Istvántól.

- Három kiállítást tervezünk: Szabadbattyánban, az iskolagalériában és a művelődési házban, illetve ősszel Székesfehérváron. Elhatároztuk azt is, hogy Pallay József-díjat alapítunk.

 

Polyák  István (b), Molnár Mónika, a Pallay Alkotókör tagja és Mátrai Csaba, Szabadbattyán polgármestere (Fotó:V. Varga József)

Pallay József 1903-ban született Szabadbattyánban, a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár tanítványa volt. Festői világának középpontjában a természet, az általa újraalkotott természet állt. Az ötvenes évek első felében Budapesten a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, a Nemzeti Szalonon és a Fényes Adolf Teremben mutatkozott be. Rajzot, ábrázoló geometriát és művészettörténetet tanított a székesfehérvári ciszterci - majd József Attila - gimnáziumban, 1967-ben hunyt el.    

A művész özvegye, Vanda asszony 2004-ben férje nyolc olajfestményét adományozta Szabadbattyánnak, a Pallay-emlékszobát 2005-ben avatták, a gyűjtemény az évek során tovább gyarapodott.          

A Pallay Alkotókör kiállítása a hónap végéig tekinthető meg a művelődési ház  galériájában. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!