Kultúra

2014.12.14. 21:28

Atyafiságos üdvözlettel! - Szociográfia Cecének és minden magyar falunak

Sok mindent elmondtatok magatokról. Ennek alapján mi is sok mindent elmondtunk rólatok. Rólatok, és azt gondoljuk, másokról is – írja Menyhárt Ferenc és Zsiros Mária könyvében.

V. Varga József

A tükör nem azt mutatja, amit látni szeretnénk, mégis szép ez a tükör – Varga Gábor országgyűlési képviselő ezekkel a szavakkal ajánlotta mindannyiunk figyelmébe a kötetet. Empátiával írták, hogy okoljunk, tanuljunk belőle. Menyhárt Ferenc és Zsiros Mária Cecéről szóló szociográfiáját szombaton mutatták be a művelődési házban. A szerzők rámutatnak a település belső problémáiban és a falun kívüli dolgokban rejlő összefüggésekre, a gazdálkodás gazdaságtalan megoldásaira éppúgy, mint a közösségi élet, az emberi kapcsolatok zavaraira – írta ajánlásában a cecei születésű Horváth János közgazdász professzor, az országgyűlés korábbi doyenje.

A helyiekről szóló mesében, az országban bárhol élő ember talál neki szóló tanulságot. Menyhárt Ferenc elárulta, könyvük címét éppen Horváth Jánostól kölcsönözték. „János bátyánk mindig így köszönt el tőlünk, leveleit zárva”: Atyafiságos üdvözlettel! A kötet alcíme: Cecének és minden magyar falunak.


A szerzőpáros – a házaspár – kilencven családhoz jutott el, valamennyien jó szándékú segítőkészséggel, őszinte barátsággal támogatták igyekezetüket. Kutatásuk során egyebek mellett arra keresték a választ, hogy milyen tényezők mentén vált hátrányos helyzetűvé a falu, a térség, s javaslatokat is megfogalmaztak a lehetséges kitörési pontokról. A tanulmánykötet nemcsak a Cecén élő emberek és döntéshozók számára lehet érdekes, hanem a hasonló problémákkal küzdő települések javára is szolgálhat.         

Címkék#Cece

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!