hagyományteremtés

2018.02.11. 13:46

Artistabált rendez a Fővárosi Nagycirkusz

A régi hagyományokat felelevenítve sok év kihagyás után Artista Bált rendez a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete és az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete hétfőn, a Fővárosi Nagycirkuszban.

Budapest, 2016. április 16. Zsonglőrök a cirkuszi világnap alkalmából tartott rendezvényen a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2016. április 16-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

„Jövőt építeni csak a múlt tiszteletével lehetséges. A cirkuszművészet megújítása során a hagyományok tisztelete és felelevenítése a feladatunk, s egyébiránt bálozni, találkozni, farsang idején összejönni jó, szép hagyománya volt hajdan az artista közösségnek” – fejtette ki Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az MTI-nek.

Mint mondta, az artistatársadalom összetartó, egymást segítő közösség, régen az utazó cirkuszok a szezonra indulás előtt szívesen találkoztak, ünnepeltek együtt. Utoljára az 1990-es évek elején rendeztek Artista Bált, és bár 2008-ban tettek egy kísérletet külső helyszínen a hagyomány felélesztésére, ez nem járt sikerrel. „A farsang jegyében minden év februárjában meg fogjuk rendezni ezt a találkozót. Olyan cirkuszról álmodunk, mely találkozóhelye, otthona valamennyi magyar artistának” – mondta az igazgató.

Fekete Péter kiemelte: Magyarország épített kőcirkuszával kivételes helyzetben van Európa közepén, így ezt a lehetőséget a lehető legjobban kell kihasználni. „A közönség számára egész évben nyitva tartó művészeti intézmény, az emberi erővel megvalósítható csoda háza, a szakma számára pedig találkozóhely, a hagyományok és megújulások szakmai színtere” – tette hozzá.

Az Artista Bálra meghívást kaptak az artistatársadalom tagjai, cirkuszművészek, légtornászok, bohócok, cirkuszigazgatók és családjaik, valamint velük ünnepelnek a Fővárosi Nagycirkusz Győztesek Karneválja műsorának szereplői is: a kínai lábzsonglőr lányok, a lett galambidomár Andrejs Fjodorovs vagy a nemrég díjat nyert Stanislav Vysotsky zsonglőr is – fejtette ki az igazgató.

Az eseményen köszöntőt mond Fehér Anna Jászai Mari-díjas színművész, Kabai Alex, a Lúdas Matyi című, hamarosan újra műsorra kerülő darab címszereplője pedig dalegyveleggel kedveskedik a bálozóknak. Az esemény díszvendége a Monte Carlo-i Aranybohóc-díjas artistapár, ifj. Richter József és felesége Marylo lesz.

Borítókép: Zsonglőrök a cirkuszi világnap alkalmából tartott rendezvényen a Fővárosi Nagycirkusz előtt

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában