Kultúra

2015.10.07. 11:03

Anne Frank példája

Székesfehérvár – Anne Frank példája nyomán szeretnék írásra, olvasásra ösztönözni az iskolás korú gyerekeket azzal a kiállítással, amely szerdán nyílt meg a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Bokros Judit

A zsidó származású, német Anne Frank 13 évesen, 1942. júniusában kapta azt a naplót, amibe aztán a 2. világháború ideje alatt, 1944. augusztusáig jegyzetelt. A családjával Hollandiában rejtőzködő fiatal lány 1945. márciusában halt meg Németországban, a bergenbelseni koncentrációs táborban – ez is kiderül az Olvass és írj Anne Frankkal! című kiállítás egyik tablójáról. Ezen 15 olyan tényt sorolnak föl, amelyet a fiatal korosztálynak is illik tudnia a naplójával világhírűvé lett kislányról.

Az Olvass és írj Anne Frankkal! című kiállítás főleg az általános iskolás korosztályhoz szól
Fotó: Molnár Artúr

A tavaly bemutatott vándorkiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtáron keresztül jutott el a Gárdonyi Géza Művelődési Házba, ahol október 30-ig látható. Amint azt a csütörtöki megnyitón a ház igazgatója, Iszkádi Erika elmondta: az interaktív tárlattal – annak létrehozóihoz hasonlóan - elsősorban az volt a céljuk, hogy közelebb vigyék a gyerekeket az íráshoz, olvasáshoz. Így az anyag kapcsán naplóíró pályázatot is hirdettek, Fejér megyei, 9-15 éves korú fiataloknak. Az Én és a naplóm című pályázat 2015. novemberétől 2016. április végéig tart, s a résztvevőktől kézzel írott műveket várnak, a részletekről az intézmény honlapján is lehet tájékozódni.


A megnyitón Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy képviselője mondott köszöntőt, felhívva a figyelmet arra, milyen nagy dilemma és felelősség egy szülő számára, mit és hogyan ismertessen meg gyermekével Anne Frankról és a korszakról, amelyben élt.

A megnyitón Farkas Sarolta olvasott föl Anne Frank naplójából egy részletet
Fotó: Molnár Artúr

A kiállításról Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház magyarországi nagykövete beszélt pár szóval. Mint kifejtette: nem a holokauszt  bemutatása a fő cél, hiszen az túl komoly téma lenne a megcélzott korosztálynak. Elsősorban az írás, olvasás fontosságára akarják fölhívni a figyelmet, így a nagykövet arra biztatta a jelen lévő kisebb és nagyobb iskolásokat: használják ki a lehetőséget, ismerkedjenek meg Anne Frankkal, és vegyék ki a tárlatból a fontos ismereteket.

A kiállításhoz foglalkozások is kapcsolódnak majd, és a gyerekek egy munkafüzetet kitöltve tesztelhetik tudásukat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!