Kultúra

2017.04.23. 23:35

Bogi felborította a négyfős pajzsfalat Fehérváron

Az április 24-ei Szent György naphoz közel, szombaton tartották középkori családi napjukat a Borostyánkő István király, illetve Géza fejedelem testőrségét, harcosait, népét megtestesítő tagjai.

Majer Tamás

A néphagyomány szerint a sárkányölő ünnepe az igazi tavasz kezdete, az állatok első kihajtásának napja. A harcosok is ekkor vették elő ládájukból a felszerelést, amelyet kifényesítve nekivágtak a hadakozásnak.

A fehérvári hagyományőrzők bemutatóin a nézők számára a harc a leglátványosabb, ám ezen a délutánon felvonultattak minden mást is, ami mögötte van. Közszemlére bocsátották kézzel szőtt alapanyagokból, növényekkel festett viseleteiket, bucavasból, földvasércből előállított fegyvereiket, sőt az istenfáktól erős mongol jurtájukat is.A harci játékaik tomboló sikert arattak. A legnagyobb üdvrivalgást egy Bogi nevű lányka kapta, akit a közönség soraiból emelt ki Sid, a lengyel vitéz. A kislány egymaga borította fel a négyfős pajzsfalat. A gyerekek nem csak a harci játékoknak voltak kedvezményezettjei: mesemondással, táblás játékokkal, nemezeléssel is kedveskedtek a vendéglátók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!