Ünnepi és örömzene

2018.04.06. 12:00

Abán innen, Abán túl: Jövőre lesz huszonöt éves a fúvószenekar

Az embereket, nem pedig az eszközöket helyezik előtérbe a zenekar vezetői, tagjai.

Szanyi-Nagy Judit

A megszólaltatott hangszerek, a teljesség igénye nélkül: fuvola, oboa, klarinét, rézhangszerek, basszus, ütő és rendhagyó módon szaxofon Fotó: A fúvószenekar

Kezdetben Sárvíz Fúvószenekarként ismerte őket a közönség, első koncertjüket a település karácsonyi ünnepségén adták. Ám mivel az eltelt évek során a környező települések képviselői közül egyre többen lemorzsolódtak a csapatból, úgy döntöttek, nevet változtatnak. Így a zenekar életében három dátum vált meghatározó ponttá: az alapítás éve, 1994, melyet 2009 követett, amikor az együttes hivatalosan egyesületté alakult. 2015-ben pedig megváltoztatták nevüket, az­óta Aba Város Fúvószenekaraként ismerik őket a rajongók.

– Valójában a megfelelő gazdasági háttér biztosítása miatt lettünk egyesület: így tudunk kellő forráshoz jutni annak érdekében, hogy megéljünk – indokolja döntésüket Kanczler István karmester, a fúvószenekar vezetője.

A megszólaltatott hangszerek, a teljesség igénye nélkül: fuvola, oboa, klarinét, rézhangszerek, basszus, ütő és rendhagyó módon szaxofon Fotó: A fúvószenekar

Kérdésünkre azt is elmondta, számukra mindig is az ember volt az első, az, hogy a művészeti iskolából taníttassák ki a következő generáció tagjait, és segítőket is biztosítsanak. Az elsősorban abai tagokból – többek között a helyi művészeti iskola (volt) növendékeiből – álló zenekar fő célja Aba és a környékbeli települések ünnepi zenei kiszolgálása. Persze ezenkívül – ahogyan a karmester fogalmaz – örömzenét is játszanak, amely egy igen széles körű kategóriát jelent: repertoárjukban magyar és külföldi indulók, latin hangulatú és filmzenék, de karácsonyi gyöngyszemek is találhatók. A megalakuláskor tizenhatan voltak a zenekarban, közülük páran – most már házasemberként, gya­korló szülőként – még mindig aktív tagjai a csapatnak. Jelenleg több mint húszan tagok, amely már önmagában nem könnyíti meg a zenekari próbák menedzselését, arról nem is beszélve, hogy a családos emberek mellett vannak, akik még főiskolára járnak.

– Mivel a tagok nagy része Székesfehérváron dolgozik, rendszerint péntek esténként tartjuk a próbákat – avat be a zenekar kulisszatitkaiba a karmester –, ez úgy tűnik, szinte mindenkinek ideális. Öt óra környékén az emberek leteszik a lantot, majd hat órakor lendül a pálca – teszi hozzá. Az emberközpontúságot az is jól mutatja, hogy az abaiak 2012 óta Pusztavám és Martonvásár zenekarával is együttműködnek; az így létrejött PU-M-A (a települések neveiből alkotott mozaikszó) már több koncertet is adott. A százfős együttes tagjai rendszerint örömzenét játszanak, és ha kell, egymást is kisegítik egy-egy taggal, például betegség esetén. A közeljövőt tekintve a városi zenekar tagjai az április 14-ei tavaszi koncertjükre, illetve a nyári testvérvárosi, ebergötzeni fellépésükre készülnek. A siker várhatóan egyik helyen sem marad el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában