Kultúra

2017.05.23. 19:20

Ünnepi hangverseny, nagy taps közepette adták át az alapítvány díjait

SZÉKESFEHÉRVÁR A város zenei életének fontos eseménye A Zenei Nevelésért Alapítvány hangversenye, ahol díjakat is átadnak. A hétfő este ismét az ünneplésé volt.

Bokros Judit

A Zenei Nevelésért Alapítvány 10 éve jött létre, Mihályi Gyuláné, Eszti néni szellemi örökségének ápolására. Mihályi Gyuláné Kodály Zoltán egyik legtehetségesebb tanítványa volt, ének-zene tanárként nemzedékek sorát tanította, és több kórust vezetett. Az alapítvány azért jött létre, hogy elismerje az ifjúság zenei nevelésében kiemelkedő munkát végző óvodapedagógusok, ének és hangszeres tanárok munkáját. A megbecsülés kifejezése a Zenei Nevelésért Díj, amelyet ismét hangverseny keretében adtak át.

Az ünnepi estre a Szent István Művelődési Házban került sor, ahol a zenebarátok, a pedagógusok, a művészek, a családtagok teljesen megtöltötték a széksorokat. Sokan voltak kíváncsiak a műsorban fellépő gyerekekre, fiatalokra, akiknek előadása évről évre bizonyítja, mennyire fontos és érdemes zenével, zenére nevelni az ifjakat.

Borlói Rudolfot (középen) szintén köszöntötték Fotók: Igari Balázs

A hangverseny kezdetén köszöntötték az örökös szakmai fővédnököt, Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerzőt, majd Hartyányi Judit, az alapítvány elnöke mondott rövid beszédet. Ebben felhívta a figyelmet az elhivatott pedagógusokra, akiknek köszönhetően még az iskolai zeneoktatás hiányosságai is pótolhatók. Ezután Brájer Éva alpolgármester szólt az önkormányzat nevében, méltatva az alapítvány munkáját.

A műsorban több korosztály is szerepelt. Elsőként elhangzott az alapítvány fanfárja, amelyet a Hermann László Zeneiskola tanárai adtak elő. Később, a Kodály Zoltán-emlékév szellemében a zeneszerző műveiből is előadtak a fellépők, például a Bárdos Lajos Gyermekkar. Hallhattunk zongoradarabot és furulyaszólót fiatal hölgyektől, és kedves volt az óvodás csoport éneklése is. Sorolhatnánk még a lélekemelő produkciókat a sokszínű műsorból.

Dóczi István kórusvezető Hartyányi Judittól vette át az emléklapot

Az esten több ünnepi pillanat volt. Elsőként az egyik díszvendéget, Borlói Rudolf zeneszerzőt, a Hermann zeneiskola nyugalmazott igazgatóját köszöntötték. Róla Lengyel Viktorné egykori zongoratanár, igazgató beszélt személyes hangon. Megemlítette: Borlóinak köszönhető, hogy elindult az iskolában az orgona tanszak, aztán később, az országban az elsők között a népzenei tanszak. Számos érdemről esett még szó, majd a zeneszerző átvette az emléklapot. Nem sokkal később a másik díszvendéget, Dóczi István fagotttanárt, kórusvezetőt is köszöntötték, s az ő munkájának elismerésére is emléklapot adtak át. Dóczi István az Ökumenikus Kórus karnagya, munkáját Csekéné Bányai Erzsébet méltatta. Elhangzott: a kórus számos városi és jótékonysági rendezvényen szerepel, tagjainak az éneklés örömén túl biztosítja a felekezeteken átívelő összetartozást.

A változatos műsor közepette két Zenei Nevelésért Díjat adtak át. Az egyik Veres Istvánnét, a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodájának pedagógusát illette. A másik elismerést Deményné Fegyó Viola, a Hermann zeneiskola zongoratanárnője vehette át. Mindkettőjük munkáját méltatták, megköszönve azt a fáradságot, amivel a zenét beemelik, fontossá teszik a fiatal korosztály, a gyerekek életében. A hangverseny még folytatódott, kiteljesítve az ünnepi pillanatokat.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!