Kultúra

2017.06.25. 18:15

A világhírű tenor és a magyar borok - Domingo imádja a magyar kulináriát

PÉCS - A róla elnevezett pécsi operafesztiválon vendégszereplő Plácido Domingo főként a nagy operaszínházak ünnepelt művészeként ismert, kevesen tudják róla, hogy több étterem tulajdonosa, s szívesen kóstolja és fogyasztja a jó borokat és ételeket.

Tóth Sándor

Június 22-25. között rendezték meg a Pécs - Plácido Domingo Classics fesztivált. A korszakalkotó operasztár tiszteletére létrehozott rendezvénysorozat eseményein számos nemzetközi hírű előadó vett részt, köztük a Metropolitan Operából Angel Blue, Yunpeng Wang, Soloman Howard és Joshua Guerrero. A fesztivál csúcspontja Plácido Domingo szombati fellépése volt Verdi Traviatájának címszerepében, partnere Violetta szerepében a népszerű szoprándíva, Marina Rebeka volt az Expo Center színpadán.

Domingo, akit tavaly a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avattak, többször járt hazánkban és a dél-dunántúli városban. A fellépések mellett alkalma volt arra is, hogy a villányi borvidékkel megismerkedjen. A testes vörösborokért lelkesedő művész feleségével és barátaival - operaszínházak igazgatóival - a villányi Bock Pincében is vendégeskedett.

 

Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy a pécsi fesztiválon debütált az opera bora, a Plácido Domingo Classics Selection. A limitált kiadású vörösbor a Maestro ízlése szerint készült 2012-es prémium cuvée, s a kiválasztásában is közreműködött. A jó borról a karmesterként és operaigazgatóként is ismert művésznek a következő a hitvallása: "Ahhoz, hogy a zenében legyél valaki, egy életet kell szentelni rá, ugyanígy a jó bornál, mély és szenvedélyes szerelem kell hozzá." Igaz, ezt nem Villányban mondta, hanem a spanyol Ribera del Duero-i történelmi borrégió Valduero Borpincészetben írta egy hordófedélre, mielőtt az exkluzív borklub, a La Tenada tiszteletbeli tagjává választották 2014-ben.

A gasztronómia iránti vonzalma Domingónak, mondhatnánk azt is, hogy családi öröksége, mivel apai nagyanyjának, María Ferrernek egykor Olé néven vendéglője volt Zaragozában. Az 1915-ben nyitott, ma is működő éttermet pár éve unokáival kereste fel, hogy felidézze régi emlékeit.

Fellépései után a világ bármely táján szívesen pihen meg és vacsorázik éttermekben, ismerkedik az ottani szakácsművészettel. A magyar kulináriával való ismerkedésének egyik helyszíne a budai KisBíróhoz vendéglő volt, ahol a következő magyaros menüvel igyekeztek elnyerni a tetszését a házigazdák: előételként hideg vegyes ízelítő, kemencében besütött hortobágyi palacsinta; főételként ökörpofa "retró", vagyis ökörpofából készült pörkölt velős csonttal, malacfüllel; végül pedig desszertként csokoládés, puncsos méteres kalács került a becses vendég asztalára.

Egyébként a vendéglátás gyakorlása sem idegen a legkiválóbb tenortól, mivel több étterme van, amelynek társtulajdonosa Richard Sandoval mexikói séf. Tucatnyi amerikai és mexikói éttermük közül a legismertebb a New York-i Pampano Manhattan központjában, amely mexikói konyhát visz (a művész mexikói kötődése abból adódik, hogy élete meghatározó szakaszát töltötte ott - a szerk.). Míg másik New York-i éttermük, a Zengo latin-amerikai és ázsiai ételek választékát kínálja, szinte elkápráztató szaké és tequila itallappal.

Mindehhez pedig ráadásként eláruljuk, egy ma már nehezen megszerezhető szakácskönyv, a The Metropolitan Opera Cookbook előszavának írója is Plácido Domingo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!