Apáink öröksége

2019.08.27. 09:15

A vesszőfonással kacérkodnak a mohai táborozók

Az iskolakezdés előtti utolsó tábori hét zajlik a Terepjárók DSE szervezésében. A középpontban ezúttal is a múlt értékeinek őrzése, a hagyományok átadása áll.

Bokros Judit

A vesszőfonás nem könnyű, de a gyerekek igyekeztek megbirkózni a feladattal

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Mohán található alkotóház jó nagy telekkel, füves térrel, árnyékos kerthelyiséggel várta nyáron a gyerekeket. A Terepjárók DSE összesen öt turnusban hirdetett tábort, s ugyan mindegyiknek más volt a tematikája, mégis fölfedezhetők hasonlóságok. Például a népi játékok tekintetében és abban, hogy a foglalkozások a tradíciók megőrzése, a népi mesterségek megismertetése köré szerveződtek.

Az iskolakezdés előtti utolsó táborban a vesszőfonást és a kötélverést sajátíthatják el a fiatalok, akik hétfőn palacsintasütésbe is bekapcsolódhattak.

A foglalkozást Varga Kornélia vezeti, aki elmondta: igyekeznek minden fontos régi szokást, technikát átadni. A vesszőfonás elég nehéz munka, éppen ezért az egyszerűbb tárgyak, játékok készítésére koncentrálnak. Népszerű és jópofa például a karikaelkapó, amelyhez először gúzskarikát kell kötni, amelyet rá lehet erősíteni egy pálcára, és így játszhatnak vele. Az a jó benne, hogy itt természetes anyagokból készül, idézve a régi kor gyermekjátékait.

A vesszőfonás nem könnyű, de a gyerekek igyekeztek megbirkózni a feladattal
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Keddtől a kötélverést is kipróbálják a gyerekek, akik a foglalkozások közötti szabad időt népi játékokkal – például métázás, csülközés – tölthetik ki. Kirándulás is lesz: egy napon a fehérvári strandot látogatják meg, egyszer pedig a Velencei-tóhoz mennek kenuzni, sárkányhajózni.

A gyerekek között van kis elsős és hatodik-hetedik osztályos nagy diák is, de mindenki feltalálja magát, s többen visszatérő résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában