különleges koncertet adtak

2019.09.01. 07:10

A Szokolay család élete a zene körül forog

Igazi kuriózumnak számított a Sukorói Zenei Nyár – 2019 koncertsorozatának harmadik alkalma, hiszen a Szokolay család szerepelt a református templomban.

Bokros Judit

Balról Szokolay Ádám Zsolt, Szokolay Ádám, Kardos Ábel lelkipásztor és házigazda, Szőke Diána, Szokolay Patrik, Szokolay Dominik és Szokolay Balázs Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

Az idillikus helyszínen tavaly lépett föl Szokolay Balázs zongoraművész, aki hazánkban és Németországban is tanít, illetve rendszeresen járja a világot. Idén pedig vele együtt jöttek zenész családtagjai is, hogy egy szép estén mutassák meg, milyen is az, amikor közösen zenélnek.

Szokolay Balázson kívül fellépett felesége, Szőke Diána, valamint a művészpár két fia, a tizenkét éves Dominik és a hétéves Patrik. Szintén fellépett Balázs testvére, Szokolay Ádám, s az ő fia, Szokolay Ádám Zsolt.

A beszélgetést Ádám Zsolttal kezdtük. Mint megtudtuk: Budaörsön minden évben adnak családi koncertet a Leopold Mozart Zeneiskolában, ahol édesapja, Ádám húsz éve fuvolatanár. E koncertekhez gyakran nehéz olyan időpontot találni, amikor a család minden tagja egy helyen tartózkodik: Szokolay Balázs és családja ugyanis Weimarban él, s egy éve Ádám Zsolt is ott tanul, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ő hangszere szintén a zongora, amellyel már gyermekkorában versenyeket nyert. Az ifjú művész weimari tanulmányai előtt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára járt, majd New Yorkban tanult Peter Serkin osztályában. Számos nemzetközi verseny nyertese és díjazottja, munkáját Fischer Annie-ösztöndíjjal jutalmazták. Weimarban egy éve tanul Grigory Gruzman zongoraművésznél, s valószínűleg ott vág majd bele a mesterképzésbe is. Amikor csak tud, hazautazik, nagyon szeret Budapesten és Egerben lenni, ahol felnőtt.

Balról Szokolay Ádám Zsolt, Szokolay Ádám, Kardos Ábel lelkipásztor és házigazda, Szőke Diána, Szokolay Patrik, Szokolay Dominik és Szokolay Balázs
Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

Édesapja, Szokolay Ádám kicsit kilóg a sorból, ő fuvolaművész. Szülei gyermekként azt szerették volna hogy hegedüljön, de ez nem vonzotta. Először zongorázni kezdett ő is, mígnem egyszer a televízióban meglátta a fuvolát, amelynek tartása és hangja nagyon megtetszett neki. Ezután kezdett fuvolázni, s zeneakadémiai diplomájának megszerzése után játszott zenekarban, majd tanítani kezdett.

Fiatalkoruk óta sokat zenélnek közösen testvérével is, és a karácsonyi családi házi muzsikálás nagyon kedves számára.

A láthatóan igen érett gondolkodású, 12 éves Dominik gyerekként saját indíttatásból dobolni kezdett, furulyázott, nagybőgőn játszott, ám pár éve kiderült, hogy az ő igazi hangszere is a zongora lesz. Igaz, az édesapa remélte hogy nem ezt a hangszert választja, de fia tehetsége hamar meggyőzte. Dominik azt mesélte, hogy nagyon jó a tanára, Sigrid Lehmstedt professzor, akitől két és fél éve vesz magánórákat. Szülei csak a koncertek, versenyek előtt szoktak vele külön foglalkozni. A fiatalember zenei pályára készül, s ebben otthon is támogatják.

Szőke Diána Siófokon, egy zenei kurzuson ismerkedett meg férjével, Szokolay Balázzsal. Dominik születése után egy évvel Ausztriába mentek, majd onnan költöztek nyolc éve Németországba, Weimarba. A szintén zongorista Diána elmondta: zenészcsaládban szinte egyértelmű, hogy a gyerekek is megtanulnak hangszeren játszani. Dominiknak a vérében van a zene, s a tanára is nagyon jó. Patrik inkább a sportban remekel, de mellette hegedül és zongorázik. Nála még nem annyira egyértelmű a későbbi zenei pálya, ám ez is változhat idővel.

A sukoróihoz hasonló családi koncerteket nagyon szeretik, mert a zene összeköti őket, s ezt a szemléletet a gyerekeknek is szeretnék továbbadni. Sukorón különösen jó a templom akusztikája, a hangszer is kiváló, a környezet pedig csodálatos a rálátással a Velencei-tóra, ezért is örültek a fellépésnek.

A koncerten Dominik és Patrik négykezesezett, illetve szüleikkel hat- és nyolckezes darabokat is játszottak. Szokolay Balázs feleségével is muzsikált, Ádám Beethoven-variációkat adott elő a fiával, Ádám Zsolt pedig szóló zongoradarabokat is játszott. A művek választásánál igyekeztek a nyári hangulathoz, a helyszínhez is igazodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában