Kultúra

2009.09.01. 02:29

A satupad: zenepult

Vértesacsa - Rajta-rajta, leszakadt a pajta... vagy inkább megszépült és megnyílt. Persze nem magától: kellett hozzá egy fiatal, agilis házaspár törekvése. Acsának így lett új alkotóháza.

Kocsis Noémi

Internetes honlapja is van a vértesacsai alkotóház és galériának, amelyben az új kenyér ünnepén rendeztek debütáló megnyitót. Még egy szó erejéig visszatérve a különös gonddal ápolt honlaphoz, a pajtagaléria egyik tulajdonosa-ötletgazdája, az Acsára nemrégen beköltözött Bódog-Bodor házaspár egyik fele, Bódog Gábor a szervezést és a türelmet elsősorban feleségének, Zsuzsának köszöni meg. Karakánul szép gesztus, manapság sajna kiveszőben... De van ott köszönet anyósnak gyerekfelügyeletért, barátnak pálinkáért, vagy éppen villanyszerelésért. Merthogy egy alkotóházat létrehozni általában csapatmunka, ahogy a már létrejött épület áldásait is közösen élvezhetik majd a továbbiakban az itt élők.

A lakóépület mögötti csűrök nemrégiben még igencsak rozzantak voltak, a tehenek állásai még ma is látszanak, ott lógnak a megkötésükre szolgáló kampók, de felettük már művészeti alkotások kaptak helyet: ismerősök, barátok alkotásai. A kiállítás és a hozzá kapcsolt programok a vidéki és a városi kultúra néhány jellegzetes vonásából merítenek - a kezdeményezők szándéka szerint -, s így, együttesen arra törekszenek, hogy a felhasznált motívumok feloldódjanak egymásban, és az oldódást követően egy új világot hozzanak létre - áll a honlapon.

Különös látvány a sok munkával feljavított pajta/istálló/csűr (kinek hogy tetszik) falán lógó, fatáblára vagy vászonra festett képek sora, Boros István, Bondor Csilla művei. Blaumann Ödön természetfotóit külön helyiségben vetítették, pokróc volt a moziterem függönye. Amíg nézegetjük a képeket, egy fecskepár eteti fiókáit a fejünk feletti gerendán. A napot egyébként közösségkovácsolásnak is szánták Bódogék, így amíg az aprónép a napsütésben a kertben a hátsó patakpartig futkározott, a pajta mellett főtt az étel, szólt a zene (egy ósdi satupad szolgált a dj eszközeinek alátámasztásához), találkozhattak az érdeklődő helyiek - mintegy harmincan - a távolabbról jöttekkel. Első rendezvényként sikernek mondható a közel százfős érdeklődés.

- A szintén Acsán élő Zsoldos Péter barátunk karikatúrákat rajzolt, a kártyavetést vállaló ismerősnél pedig egymást váltották az emberek - mesélte Gábor. Hozzáteszi: a szintén nemrégiben megnyílt másik pajta csűrkoncerteket elhatározó tulajdonosával is összedolgoznának, hogy valóban egy újszerű kultúrgócpontja jöjjön létre a falunak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!