Kultúra

2016.11.08. 17:20

A repüléstörténet száz éve Fehérváron

Székesfehérvár - Megnyílt a városházán az a tablókiállítás, melyet a Városi Levéltár és Kutatóintézet szervezett Székesfehérvár repüléstörténetének századik évfordulója tiszteletére.

FMH-információ

A tárlat a kezdetektől napjainkig tizenhat tablón mutatja be a fehérvári repülés kialakulását, fejlődését az 1916-os sóstói kezdetektől egészen napjainkig, az Albatrosz Repülő Egyesület megalakulásáig, működéséig. A kiállítás egy hét múlva a Bartók Béla térre „költözik”, ahol a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlat feldolgozza a repülést az Osztrák-Magyar Monarchiában, majd a székesfehérvári repülőélet 1916-os sóstói kezdeteit, a repülőgép-javító üzem és reptér működését, a két világháború közötti időszakot és a Sóstón épített repülőtípusokat. Kitér Székesfehérvár-Börgönd történetére, a második világháborút követő, 1948-1957. közötti újjászervezésre, a fehérvári sportrepülésre 1945-től 1962-ig, a börgöndi helikopterbázisra, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület 1989. május 16-ai megalakulására és működésére egészen napjainkig.


A kiállítás egy hét múlva a Bartók Béla térre „költözik” Fotó: Simon Erika

A „Repülő ászok” című tablón a város repüléstörténetéhez kapcsolódó neves személyiségeket ismerhetünk meg. Székesfehérvár nagyon sok arcát mutatta már a világnak az elmúlt több mint ezer évben. Éppen ezért volt fontos vállalkozás, hogy a közgyűlés döntése nyomán egy egész éves programsorozat keretében emlékeztek meg a város százéves repüléstörténetéről - hangsúlyozta a megnyitón Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!