Kultúra

2015.09.28. 13:26

A peremvidék felfedezése

Székesfehérvár – A város pereméről a város szívében – az Új Magyar Képtárba szervezett irodalmi estek egy izgalmas sorozat bemutatásával folytatódtak.

Bokros Judit

Négy férfi és a fényképezőgép. Meg a város. Ez esetben Budapest, annak is a külvárosi kerületei, az úgynevezett peremvidékei. Ezeknek a bejárását, és a séta alkalmával születő fotók, valamint az azokhoz írt személyes reflexiók közzétételét tűzte ki célul tavaly Zeke Gyula író, történész, Németh Gábor író, Jánossy Lajos író és Oláh Gergely Máté fotós. A litera.hu irodalmi portálon futó A város peremén című sorozatról a minap a fehérvári belvárosban található Új Magyar Képtárban beszélgettek a Czinki Ferenc író által szervezett és moderált program keretében.

A fehérvári belvárosban Zeke Gyula, Jánossy Lajos, Németh Gábor. Fotó: Oláh Gergely Máté

Immár a 3. évadát kezdik meg a múzeumi sorozatnak, aminek ez idő alatt kialakult a törzsközönsége. A hazai kortárs irodalmat követők ezúttal A város peremén című kezdeményezés szövegeinek, fotóinak keletkezésébe láthattak bele az alkotók szemszögéből. És persze, felolvasás is volt, ha már egyszer irodalmi esten ültünk és szövegekről esett szó. Ám ez esetben fontos szerep jut a fényképeknek is – ezért ült ott a három író mellett a fotós, a fehérvári kapcsolódási pontokkal rendelkező Oláh Gergely Máté. Mint Jánossy Lajos meg is jegyezte a kezdetekről: a fiatal kolléga fotóit annyira erősnek gondolták, hogy nem nagyon akartak hozzájuk fűzni semmit, ám mégis kialakultak a bővebb képaláírás-szerű szövegek. Ahány szerző, annyi féle megközelítés ugyanannak a városrésznek vagy látványnak a kapcsán. Van, akinek a fotó csupán kiindulási pont, s egy, attól elrugaszkodott személyes vallomás lesz a végeredmény, más pedig jobban ragaszkodik a látványhoz. Mivel az írások adott esetben túlmutatnak a helyszíneken, nem zavaró, ha az olvasó nem ismeri azokat.

Zeke Gyula fontosnak tartotta elmondani, hogy kívülről egyeseknek talán úgy tűnhet: össze-vissza irkálnak, ám a budapesti külvárosok fölfedezése nagyon is tudatos, előre egyeztetett koreográfia szerint történik. A képekhez kapcsolódva mindig több írás készül, ezekből kerül föl egy-egy a már említett honlapra, később pedig kötet kiadását tervezik a szövegekből.

Oláh Gergely Máté hozzátette: örül, hogy a sorozat részese lehet, s nagyon készenlétben kell lennie ahhoz, hogy a séta fél-1 napja során elkapja a megfelelő pillanatokat. Egy alkalom után körülbelül 100-150 képet küld el a többieknek, ezekből választják ki azt, amihez a szövegek készülnek. Németh Gábor pedig úgy nyilatkozott: ő a kezdetekkor valójában nem is tudta, hogy a kellemesnek ígérkező baráti séták végkifejlete bizony munka lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!