Kultúra

2017.02.28. 11:39

A nagycsaládban felnövők olvasnak legtöbbet

Bicske –A könyvcsere-berén gyerekkönyvek kínálták magukat leginkább a könyvtárban, az ajándék jött és ment.

Zsohár Melinda

A leggyorsabban a gyerekkönyvek forogtak a Nemzetközi Könyvajándék Napon, állapította meg Endrédiné Szabó Erika, a bicskei Nagy Károly Városi Könyvtár vezetője a nem reprezentatív felmérése alapján. Nincs statisztikája erről, de a negyedik éve megrendezett könyvcsere-bere napon kétséget kizáróan a legifjabbak mozdultak meg. A legkisebbek szüleikkel, nagyobb testvéreikkel jöttek, s otthon is közösen választották ki azokat a könyveket, amelyeket „kinőttek", vagy oly sokszor olvastak, hogy inkább másnak is átadnák élvezetre.

A sokat emlegetett számítógépes-okostelefonos korosztály tízéves koráig általában lelkes olvasó, leginkább ott, ahol esti mesét olvasnak, kezébe nyomják a kisiskolásnak a gazdagon illusztrált, igényes kiadványokat. Endrédiné tapasztalt könyvtárosként, s olvasóival személyes kapcsolatot ápoló bicskeiként azt is látja, hogy a nagyobb családokban felnövekvő gyerekek az olvasósabbak. Ők a gyakori könyvtárba járók is, vélhetően kicsit anyagi okok miatt is.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egy teljes osztálya jött el Vida Anikó tanárnő vezetésével csereberélni, „turkálni" az ajándékba behozott könyvek között, mindenki talált valamit magának. Természetesen csak olyan könyvet várnak szívesen, amit mindenki maga is a kezébe venne, a csere-bere akció nem lomtalanítás! Könyvritkaság már nem bukkan fel ilyenkor, ennél jobban értünk a kuriózumokhoz. Az idősebbek szeretik a családregényeket, a klasszikus és skandináv krimiket, s a szerelmi történeteket! Megy a szakirodalom, s a szappanoperáknak is akad pozitív hozadéka. A Szultána és a Szulejmán sorozat megnövelte az akkori időszak történelmi idői iránti érdeklődést!

Az ízlések és a szokások változnak az olvasás terén is. Tíz éve fele-fele arányban forognak kölcsönzésben a szépirodalmi és az ismeretterjesztő témájú könyvek. Azon a bizonyos asztalon mindig van Vegye-vigye akció, régi  újságokkal, kevésbé forgó könyvekkel. A legvégső állomásként a papírgyűjtő gyerekeknél kötnek ki, jó helyre kerülnek az újrahasznosítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!