Kultúra

2013.10.04. 12:25

A nagy füzet kinyílik a Pelikánban

Agota Kristof nagysikerű regényének, A nagy füzetnek színpadi változatát mutatják be a székesfehérvári Pelikán Kamaraszínházban.

Szabó Zoltán

Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit az írástudatlan és kegyetlen nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Életben maradnak, szívük megkeményedik, testük megedződik...

Biztosan nagyon sokan jöttek rá azonnal, hogy egy nagysikerű regény rövid szinopszisát olvasták az imént. Szerzője a magyar származású, Kossuth-díjas Agota Kristof (Kristóf Ágota) Svájcban élt, franciául írt, elsősorban drámákat. A három kisregényből (A nagy füzet, A bizonyíték és A harmadik hazugság) álló Trilógia című műve vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a második világháború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.

A nagy füzet című előadást Horváth Csaba, a Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője rendezte (Fotó: Vörösmarty Színház)

A Franciaországban megjelent, s azóta tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. (Szeptember 19-én debütált a mozikban A nagy füzet filmes adaptációja, melynek szintén van székesfehérvári vonatkozása: a teátrum művésze, Derzsi János Sutor szerepében látható a filmben. A film júliusban fődíjat nyert a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon.)

A világhírű regény színpadi változatát rendhagyó díszletelemek között, a tánc és társművészetek összekapcsolásával mutatja be a Szkéné Színház és a Horváth Csaba rendező-koreográfus által alapított Forte Társulat a Pelikán kamaraszínházban. Horváth Csaba egyébként a Vörösmarty Színház társulatának egyik művészeti vezetője, a tánctagozatot irányítja.

Az előadás Erick Aufderheyde azonos című színpadi változata nyomán készült, Mária Ignjatovic fordítása alapján. A szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Kádas József, Nagy Norbert e.h., Krisztik Csaba, Simkó Katalin. A zenét Ökrös Csaba szerezte, a jelmezeket Benedek Mari tervezte. A darab jó szakmai, kritikai visszhangot kapott. Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón, a POSZT-on például három díjra jelölték. Kovács Bálint írta róla: " Ez az igazi összművészeti előadás képes arra, amire túl kevés másik: bár minden síkon - mozgásban, zenében, képzőművészetben, színházban - rendkívülit alkot, megfoghatatlan, de jelen lévő rétegével mégsem a racionalitásra, hanem a lélekre, vagy más szóval az ember legnehezebben elérhető és megmozgatható részére tud hatni."

Nánay István így vélekedik értékelésében: " Agota Kristof érzelemmentes és tárgyilagosan ábrázolt, kemény, kegyetlen világát Horváth Csaba rendezése maradéktalanul visszaadja... Megtartja a regény narratív jellegét, szenvtelen közlésmódját, s elkerüli a regényadaptációk esetében különösen gyakran fenyegető realista-naturalista ábrázolás, illetve illusztráció csapdáit... Az ikrek egymástól elszakíthatatlanul végig a színen vannak..., egymást kiegészítve úgy beszélnek, mintha naplójuk éppen abban a pillanatban íródna... "

Mindenképp különleges élményt kínál tehát az előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!