Külföldre is többen eljutottak

2019.07.06. 20:00

A megyei kórusok egyedülálló módon gazdagítják a kulturális életet

A megye kisebb-nagyobb településein létrejött dalkörök, kórusok alapítását sokszor az éneklés öröme, a közösség­építés ilyetén módja indokolta. Némelyik énekkar évtizedek óta működik. 

Bokros Judit

A Móri vegyes kar manapság főleg helyben és a környéken lép föl

Fotó: Lamberg-kastély

A kórusokban nagyon jól megélhető a közös éneklés öröme, és szerencsére vidéken sincs hiány belőlük. A megyében működő énekkarok száma persze időnként változik, egyes kórusok megszűntek az évek során, mások újonnan alakultak, s akad néhány, amely már hosszú ideje teszi gazdagabbá, színesebbé egy-egy falu, kisváros kulturális életét.

Huszics Vendel kórus

Az egyik nagy múltú együttes a sárbogárdi Huszics Vendel kórus, amely a helyi kulturális élet zászlóshajója. Létrejötte egy házaspárnak, Huszics Vendelnek és feleségének, Fülöp Erzsébetnek köszönhető, akik tanári munkájuk mellett virágoztatták föl a kórust. Az alapítás 1966-ban történt, Tóth Gyuláné Szabó Éva és Huszics Vendelné buzdítására. A vegyes karként induló kórus vezetését Huszics Vendel vállalta, az első tagok között pedig tanárok, szövetkezeti tagok is voltak, kiegészülve a régi iparosdalárda egy-egy képviselőjével. Összesen tizenhatan kezdtek, majd a kórus létszáma folyamatosan nőtt, még negyvenen, ötvenen is voltak – mesélte Huszics Vendelné, aki férje halála után, 2010-ben vette át a kar vezetését, amely abban az évben vette föl az alapító nevét.

Az utóbbi években körülbelül harminc állandó taggal dolgoznak, mert az egészen fiatalok elköltöztek a városból a munka miatt. A kórus mégis rendületlenül kitart, most is heti két alkalommal tartanak próbát, leszámítva a nyári szünetet. Repertoárjukban népdalfeldolgozások, madrigálok, jeles zeneszerzők kórusművei szerepelnek. A minap Budapesten, a Művészetek Palotájában léptek föl négy másik kórussal, kortárs szerző, Karl Jenkins műveit énekelve. Huszics Vendelné erre nagyon büszke, akárcsak arra, hogy az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi helyszínen szerepeltek. Kiemelt helyi, sárbogárdi eseményük pedig októberben egy olyan zenei est, amelyen a kórushoz csatlakozik a karvezető unokája, Várdai István, a világhírű csellóművész is, aki egyébként a Bécsi Zeneakadémia tanszékvezető professzora.

A kórusban most éppen ismét nyári szünet van, de augusztus 20-a után folytatják a munkát.

A több mint ötvenéves sárbogárdi Huszics Vendel kórust 2010 óta Huszics Vendelné vezeti
Fotó: FMH

Móri vegyes kar

Ugyancsak jelentős múltra tekinthet vissza az 1973-as alapítású Móri vegyes kar. A mögötte álló Pro Musica-Pro Cultura Egyesület elnöke, Nagy F. Luca – ő maga 1975 óta tagja a kórusnak – elmondta: Vámosi József annak idején női kart alapított, amely később, a 80-as években Gergye László vezetésével alakult át vegyes karrá. Akkoriban ötvenöten is voltak, és sokfelé jártak fellépni országon belül és kívül. Néhány éve könyv készült róluk Éneklő hangok a Vértes alján címmel, amely negyven­éves múltjukat foglalja össze. Mára huszonhét állandó tagja van a kórusnak, amely inkább Móron és környékén lép föl Nagyné Horváth Ildikó vezetésével. Egyszerűbb, két-három szólamú műveket énekelnek, s hetente egyszer jönnek össze próbálni. Nagyon szeretik ezt a kisközösséget, amely műsorával szívesen színesíti a helyi események programjait.

A vegyes kar sokszor szerepel együtt a szintén móri, egyházi kórusként működő Magnificat kórussal, amelynek repertoárjában világi művek is vannak. Vezetőjük Steiner Lajosné.

A Móri vegyes kar manapság főleg helyben és a környéken lép föl
Fotó: Lamberg-kastély

hAngelika kamarakórus

A pákozdi hAngelika kamarakórus fiatalabb, idén áprilisban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Szűk körű ünnepséget tartottak, amelyre a régi tagokat is meghívták – tudtuk meg Tarné Szabó Magdolna karvezetőtől. Ő volt az, akit annak idején Fonth Zoltánné Laura fölkeresett a kórusalapítás ötletével, s az ének- és karvezetés-diplomával rendelkező Magdolna ezt szívesen vállalta. A munkát kánonok tanulásával kezdték, majd jöttek a két-három szólamú, illetve bonyolultabb művek. A kottaolvasást is megtanulta idővel mindenki, hiszen az nem volt feltétele a csatlakozásnak. Egyaránt kedvelik az egyházi műveket és a népdalfeldolgozásokat, a Kodály- és a Bárdos-műveket, s idegen nyelven is többször énekeltek már.

A hAngelika kamarakórus 10. születésnapja, jelenlegi és régi tagokkal, családtagokkal
Fotó: A kórus

A kórus jelenleg tizenkét stabil fővel működik. Minden évben rendszeresen fellépnek húsvétkor, karácsonykor és általában augusztus 20-án is. Ezeken kívül szívesen szerepelnek felkérésre. Külföldön is voltak már, a lengyel testvértelepülésükön adott koncert például felejthetetlen élmény volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában