reneszánsz élőben

2019.11.24. 20:33

A látogatók szeme láttára restaurálják Michelangelo firenzei Pietáját

A látogatók szeme láttára restaurálják Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Pieta-szobrát a firenzei Dóm múzeumában.

== RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION === A picture shows the "Pieta'" of Michelangelo Buonarotti during a press preview of the new "Museo dell'Opera del Duomo" in Florence on October 21, 2015. The museum where more than 750 masterpice are shown will open to public on October 29, 2015. Most of the masterpieces on display were specifically designed to adorn the interior or exterior of the religious monuments that still stand on the museum's doorstep: the Baptistry of San Giovanni, the Cathedral of Santa Maria del Fiore (the "Duomo") and Giotto's Bell Tower. The Museo dell'Opera provides the works of art made for these buildings, which today form a single group known as the "Great Museum of the Cathedral". AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Giuseppe Cacace

A restaurálás előreláthatóan 2020 nyaráig tart, múzeumlátogatók a munka minden fázisának tanúi lehetnek.

A szobrot a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence alapítvány finanszírozásával állítják helyre. A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már.

A firenzei Pietát először restaurálják, eddig állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

A Pietát, vagyis a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz röviddel halála előtt, már a nyolcvanas éveiben készítette. A márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pieta a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe.

Michelangelo római Pietája 1498 és 1499 között keletkezett. Készítésekor a művész húszas évei közepén járt, a remekmű hozta meg számára a hírnevet. A szobor a római Szent Péter-bazilikában áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!