Kultúra

2017.07.25. 19:20

A kísérletező művészeti műhely Mányon

MÁNY Komolyan veszik magukat mesterek és tanítványok, a játékos hangulat nem zárja ki az elmélyültséget. Művészet kicsiben - így foglalható össze a gyerektábor ars poeticája.

Zsohár Melinda

A szocreál művelődési ház kiváló helyszín a kánikulában, hatalmas a színpada, a nagyterme, udvarán égig érő fák adnak árnyékot. Negyedik esztendeje szervezik lelkes felnőttek a Mán'art nevű művészeti gyerektábort Véssey Vera könyvtárvezető irányításával. Az ötlet Vera férjétől, Benedek Elemér iparművésztől származik, s pedagógusok, barátok csatlakoztak hozzájuk. Idén hatvan gyerek tartalmas időtöltését tizenegy felnőtt, s hat kamasz önkéntes segítette - a Mán'artnak ugyancsak jó híre van!

Ezúttal a pozitív-negatív, illetve a fekete-fehér gondolatpár mentén szervezték a műhelyeket, mindig más az apropó. A dráma műhelyt Móka János drámapedagógus és Czirkelbach Erzsébet tanárnő irányították, a résztvevők saját élményekből rögtönöztek helyzetgyakorlatokat. Az először indult fotó-videó műhelyesek Sanchez Antonio irányításával három filmtervből választották ki a megszavazott I. világháborús játékot. Forgatókönyvet írtak, kelléklista készült, s a mobiltelefont aktívan és okosan használták, a szokványos tömegjátékok helyett!

Borók Adrián, Kovács Zoltán, Borók Flórián, a mányi művészeti tábor alkotói: dombormű készül
Fotó: Kellermann Gitta

Érdekes felfedezésre jutottak a felnőttek a dombormű készítésekor. Homokba ágyazott mintákat öntöttek ki cementből, a pozitív-negatív formák érzékeltetéséül. Kiderült, hogy nem megy a játékhomokozás, mesélte Vera, a háromgyermekes édesanya. (Fiaikkal ők is megtapasztalták nyaraláskor a tengerparton, hogy míg a mányi srácok ügyesen építettek homokvárat, alagutat, addig a többi gyerek csak nézte őket, de inkább digitális eszközöket nyomogatott.) A táncot Borók Zsóka, a zeneműhelyt Fazekas Orsolya vezette, Benedek Elemérrel Kellermann Gitta tanítónő alkotott a képzőművészeti műhelyben.

A természetes anyagok használata, a természet közelsége, s a lehetőségek szerint komplex művészeti élmény átadása, átélése - ez a felnőttek törekvése a fogékony gyermeki lélek megérintésével, fogalmazta Véssey Vera az általuk legfontosabbnak tartott indítékot. A művészet már kicsiben is segít ahhoz, hogy kreatív, nyitott, kísérletező, s kíváncsi felnőtt váljék a formálható gyermekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!