Kultúra

2015.11.09. 15:43

A kerámiától a szoftverekig

A két idei művésztelepen, a mórin és a székesfehérvárin készült alkotásokból rendezett kiállítás november 13-ig látható még a Pelikán Galériában.

Szabó Zoltán

Néhányan a két művésztelep alkotói közül a megnyitón. Középen Falvay Miklós, a fehérvári kurátor

A Városi Képtár 1996 óta szervez művésztelepeket Móron, legtöbbször a Székesfehérvári Művészek Társasága, valamint meghívott alkotótársaik részére. Ebben az évben augusztus 3-16-a között dolgoztak a résztvevők A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskolában, a kútházban, Kováts Judit műhelyében: Kerámiák készültek, változatos és nívós munkák születtek. Az együtt alkotás sok mindenre lehetőséget adott, például új technikák, műfajok és anyagok kipróbálására, különböző kísérletek és újítások felfedezésére. Az alkotók egyéni munkaterv alapján dolgoztak, azonban a kurátorok és a műhelyvezető segítségével. Keller Petra (Székesfehérvár), Máder Barnabás (Budapest), Miklós János (Úrhida), Nagy Edit (Mór), Németh Boglárka (Székesfehérvár), Pintér Balázs (Mór) Revák Katalin (Budapest), Szabó Tamás (Székesfehérvár), Szarka Tamás (Budaörs) keramikusok alkottak 2015-ben Móron.

Péter Ágnes szobrászművész fehérvári alkotása. Szerinte a művésztelepek a kutatás színterei

Máder Barnabás keramikus egyik, a kiállításon látható műve

A 3. Székesfehérvári Művésztelepet, ezúttal fotó/videó témakörben, július 13 – 26-a között rendezték, ismét A Szabadművelődés Házában. A művésztelepen a foglalkozás elsődleges témája professzionális munkák létrehozására alkalmas programok megismerése volt. Fontosnak tartották, hogy a workshop során megismert szoftvereket bárki otthon is nyugodt szívvel használhassa. Az ipari standard szoftvereket gyártó cégek marketingjének is köszönhetően kevesen tudják, hogy rengeteg olyan ingyenesen is elérhető program létezik amikkel kiválthatóak a jól ismert és általánosan elterjedt álló- vagy mozgókép készítő szoftverek. Mivel sokan meg sem engedhetik maguknak a standarddá vált alkalmazásokat, virágzik a szoftver feltörés, illegális másolás és lopás. Ezzel szemben kívántak a két hét során minőségi alternatívát felmutatni, egy másik utat megnyitni. A művésztelep résztvevői voltak: Arany Gold Zoltán képzőművész (Székesfehérvár), Falvay Miklós tervezőművész (Székesfehérvár), Kiss László fotográfus (Székesfehérvár) Klotz Miklós fotóművész (Pázmánd), Mosberger Róbert fotográfus, grafikus (Mór), Péter Ágnes képzőművész, szobrász (Budapest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!