Kultúra

2015.01.19. 18:50

A kályháktól a táncestekig

Székesfehérvár – Ebben az esztendőben is folytatja Játékszalon című tudományos előadás-sorozatát a Hetedhét Játékmúzeum. A sorozat témái az idén kapcsolódnak a páratlan játékgyűjtemény darabjaihoz.

Gábor Gina

A havonta jelentkező sorozat a teadélutánok hangulatát idézi, tudományos, mégis könnyed, szórakoztató előadásaival. Az év első három rendezvénye a 19. századi polgárság tárgyaival, életmódjával és szokásaival ismerteti meg az érdeklődőket. Kedden, január 20-án 16.30 órától Tanai Péter néprajzkutató, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa lesz a szalon vendége.

A Moskovszky-gyűjtemény a divatról is sokat elárul: a biszkvitből készült Estella, az elegáns dáma, estélyi ruhában pompázik. Fotó: Játékmúzeum

Az otthon melege – Kályhák a Moskovszky-gyűjteményben és azon túl című előadásának középpontjában a játékmúzeum enteriőrjeiben fellelhető miniatűr kályhák szerepelnek. Kiderül: nem is olyan könnyű eldönteni, hogy ezek a kályhák eredetileg is játéknak készültek-e, vagy kályhásmesterek reklámcélú mintadarabjai voltak.

Az apró úrvölgyi kályha is a gyűjtemény egyik szép darabja.

A sorozat február 17-én a Te leszel a párom... – Bálok és illem a 19. században Magyarországon címmel folytatódik: a gyűjtemény ugyanis sokat elárul a 19. századi nőkről, a divatról és illemről. A társasági élet és az illemtanulás kedvelt színterei voltak a bálok, a táncestek: az egyik babaszoba porcelánfigurája egy korabeli táncrendet tart a kezében – a jogászbálról.

A szalon következő előadása március 24-én lesz: akkor Angyalkert, Dedó, Napközis ovi – A kisdedóvás története Magyarországon címmel hangzik el előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!