Kultúra

2011.08.04. 06:23

A Hungarikum népdalokból építkezik

Székesfehérvár - Magyar népdalokat szólaltatott meg egyéni feldolgozásban a Hungarikum együttes, amely a Zichy-ligeti dallamok sorozatban lépett föl a szeles múlt vasárnapon.

Bokros Judit

A fehérvári  együttest az énekes és furulyán játszó Mudris Anett mutatta be, akinek foglalkozása egyébként ének-zene és magyar tanár.
- Kremnitzky Gézával, aki gitáron és más pengetős hangszereken, például mandolinon kísér, másfél éve dolgozunk együtt. Előtte mindketten külön-külön zenéltünk. Én nyaranta szerepeltem párszor a Varkocs-szobor környékére szervezett kulturális esteken, ahol Géza is fellépett zenésztársaival. Ott hallottam őt először countryt játszani, és nagyon tetszett, amit csináltak, Géza pedig szintén akkor hallott engem népdalokat énekelni. Fölvettük egymással a kapcsolatot, elmentem a koncertjeikre, mint meghívott vendég és énekeltem egy-egy népdalt. Ezután született meg valahogy a gondolat a fejünkben, hogy együtt is kellene ezt folytatni. Géza régóta szeretett volna népdalokkal foglalkozni, és a társaságból végül ketten maradtunk -  mesélte Anett, a liget árnyas fái alatt. 
-  Magyar népdalokat, vallásos énekeket adunk elő, de utóbbiakat is népies formában, és van néhány saját dalunk, amelyeket Géza szerzett. Ezek szintén a népies műfajt képviselik. A duónk nevét ugyancsak ő választotta, a magyar sajátosságokból, illetve abból kiindulva, hogy az énekeket egyéni módon adjuk elő. A különlegesség elsősorban a feldolgozás formájában rejlik -  mondta el Anett.
 
A koncert során a közönség is megtapasztalhatta a "hungarikumos" előadásmódot, amikor egy-egy ismert népdal egészen új formában szólalt meg, erőteljesebben például, mint az általában ismert változat. Anett és Géza többször információt is közvetített a publikum felé. Így tudhattuk, mely ének, zene hangzik el különleges öt nyolcados, hat nyolcados ritmusban. A kapcsolat is megvolt tehát, ami fontos része egy-egy koncertnek, plusz figyelmesség  az előadó részéről.

Próbálni elfoglaltságtól függően hetente egyszer vagy kétszer jönnek össze. Átbeszélik, átjátsszák a fellépések előtti műsort, hiszen most már elég sok helyre hívják őket. A Museum Caféban havonta egyszer szerepelnek, ott tanítják is a népdalokat. Nyáron többször érkezik felkérés, aminek örülnek, hiszen szeretnének minél gyakrabban fellépni megyehatáron innen és túl. Sőt, a külföldi megmutatkozás gondolatát is forgatják fejükben, hiszen a japánok, svédek, dánok kedvelik a magyar népdalokat - beszélt a tervekről Anett. Akitől azt is megtudom: készül első lemezük, amelynek kiadása egy magán szervezésű tehetségkutató versenyen elért első helyezés jutalma.  Ha minden jól megy, szeptemberben jelenik meg a CD, amelyen huszonnégy szám szerepel majd.
- Nagyon nehéz volt válogatni, hiszen vagy 50-60 dalunk van, mind kidolgozott és a szívünkhöz is nőttek. Lemezcímet még nem tudok - mondta Anett.  Ő jelenleg nem dolgozik, iszkaszentgyörgyi otthonukban neveli kétéves kislányát.
Korábban tanított magyart Pusztaszabolcson, s a jövőben is pedagógusként szeretne elhelyezkedni.
Zenésztársa főállásban műveli tudományát, kettejük alkotói kapcsolatáról pedig így beszélt Anett:
 - Mindketten elég erős egyéniségűek vagyunk. Amit szakmailag adunk hozzá a produkcióhoz, az igen különböző, de egységgé áll össze.



A fiatal tanár, énekes már gyermekkora óta dalol, tanárnője gyerekként népdaléneklési versenyekre járatta, ahol nagyon sokat tanulhatott másoktól is. Szinte természetes közeg volt számára a zenéé, a közönség elé való kiállás sem okoz neki gondot.
Habár - jegyezte meg Anett -  a mai napig is van egy kis lámpaláza a kezdés előtt, ami azonban az első hangok után elmúlik.
Izgalomból  a publikum semmit sem érzékelt, csak  a  közvetlenséget tapasztalta. Élvezet volt hallgatni a tisztán csengő, érzékeny, kedves, kissé szomorkás ízű énekhangot. Talán emiatt, s a már említett feldolgozási, előadási mód miatt  alakulhatott ki állandó közönségük, amelynek köre Anették számára is  észrevehetően bővül, ráadásul korosztálytól függetlenül.
Itt se nagyon  volt üres szék...

A Zichy-ligeti dallamok sorozat programjáról ide kattintva tájékozódhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!