Kultúra

2015.06.30. 17:39

A híres céh bemutatkozik

Szeptember 15-ig látható a Műcsarnokban a kolozsvári székhelyű, Erdély egészét átfogó Barabás Miklós Céh bemutatkozó kiállítása Metamorphosis Transylvaniae címmel.

A budapesti tárlat apropója, hogy Kolozsvár viseli 2015-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet.

Ezt az elismerést azok az európai városok nyerik el évről évre már 2009 óta, amelyek kiemelten segítik a fiatalok aktív részvételét a kulturális, a tudományos és a politikai életben. Az egyéves program legfontosabb célja, hogy megerősítse és támogassa az ifjúsági szervezetek aktív társadalmi részvételét egy fenntartható, felelős, befogadó városfejlesztés megvalósításában, összekötve Erdélyt, Romániát Európa nagyvárosaival. Voltaképpen ugyanezt a célt szolgálja a Budapest Központ is, amely Kolozsvárt és az Ifjúsági Főváros projektet hívatott bemutatni Budapesten. A központ kommunikációs partnere Mathias Corvinus Collégium.

A Műcsarnokban látható kiállításon bemutatkozik az erdélyi magyar képzőművészek érdekvédelmi szervezete, a Barabás Miklós Céh. A Céh komoly múltra tekinthet vissza, hiszen még 1929-ben, az írók helikoni közösségének mintájára, annak égisze alatt alakult meg Kós Károly és Szolnay Sándor vezetésével, gróf Bánffy Miklós támogatásával. A megalakulást követő évben, 1930-ban a Céh Kolozsváron, a Farkas utcai Teleki-palota termeiben mutatkozott be a különböző erdélyi régiók képviseletében jelentkező művészek Kós Károly, Szolnay Sándor, Nagy Imre, Jándi Dávid, Udvardy Ignác, Gallasz Nándor, Podlipny Gyula és Varga Albert alkotásaival, majd később a fiatalok András László, Andrásy Zoltán, Balázs Péter, Brósz Irma, Debitzky István, Erdei Erzsébet, Ferenczy Júlia, Incze István, Kós András, Kósa-Huba Ferenc, Makkai Piroska, Olajos István, Piskolty Gábor, Rodé Edit, Tollas Júlia műveivel.

A Céh azután több évtizedes kényszerszünetre ítéltetett. Majd egykori tagjai, Abodi Nagy Béla festőművész és Kós András szobrászművész, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészei Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanárainak kezdeményezésére , 1994 januárjában, 47 művész és elméleti szakember részvételével alakult újjá, már az új korszak megváltozott követelményeinek figyelembe vételével, de a tradíciókhoz hűen.

Komoly fordulatot jelentett 2005. november 18-a a Céh életében: ekkor avatták fel a Céh székházát, és a nevezetes dátummal megszűnt a hontalanság állapota, megindulhatott a pezsgő szervezeti élet, Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész vezetésével. Úgy, ahogyan ő azt megálmodta: havonta nyíló tárlatokkal, szakmai beszélgetések sorozatával.

A Barabás Miklós Céhez tartozó, a budapesti Műcsarnokban most kiállító kitűnő erdélyi művészek: Baász Orsolya, Berze Imre, Éltes Barna, Lini Enikő, Marincas Mira és Máthé László.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!