Kultúra

2006.07.06. 02:28

A gyerekek órája gyorsabban ketyeg

Székesfehérvár - Babszem Jankó, Furulyás Palkó, Tündérszép Ilona és a chichagói Barbara a Mesetábor hősei, szereplői. A Szabadművelődés Háza kalandos utazást szervezett nekik.

Mórocz Zsolt

Székesfehérvár - Babszem Jankó, Furulyás Palkó, Tündérszép Ilona és a chichagói Barbara a Mesetábor hősei, szereplői. A Szabadművelődés Háza kalandos utazást szervezett nekik. - ... Az öreg halász, akinek nagyravágyó felesége volt, elment a tengerre halászni. Hamarosan fogott egy gyönyörű szép, nagy pontyot. És csodák csodája, egyszercsak megszólalt Te szegény halászember, engedj el engem! Úgy megjutalmazlak, hogy nem bánod meg soha életedben. Minden kívánságod teljesül... - hallgatják a mesét a kislányok és a kisfiúk. Mind a fehérvári Mesetábor tagjai, akik otthonról hamuban sült pogácsával és tarisznyával jöttek szerencsét próbálni, a nyári szünet egy hetét megédesíteni játékkal, tánccal, zenével, mesével. A szőke Czvikli Barbara egyenesen Chicago szomszédságából jött, a csákvári nagymamánál nyaralnak. A szülők és a nagyszülők dicséretére legyen mondva szépen beszél magyarul, s mivel óvónéni szeretne lenni, úti tarisznyáját meg akarja tömni sok-sok mesével. Érdemes nagyravágyónak lenni? - kérdezem tőle, válasza kerek, mint a Nap - Egy kicsit, de nem szabad túlzásba vinni, mert úgy járhat az ember, mint a halász felesége. Mindig szebb házra vágyott, aztán már palotára, királyné, császárné, a világ úrnője akart lenni. Addig telhetetlenkedett, hogy a ponty megsokallta, és visszavarázsolta a szegényes kis halászkunyhóba - foglalja össze a mesketét Barbara, akitől azt is megtudtam, hogy hárman vannak testvérek, a 16 éves nagylány mellett egy öcskös is színesíti napjait. Horváth Ilona, A Szabadművelődés Háza mesetáborának vezetője a minden napra egy mese címeit sorolja Az Öreg halász után a Babszem Jankó és a Tündérszép Ilona és árgyilus következtett, majd a Csodaszarvas és a Furulyás Palkó, Benedek Elek és Illyés Gyula gyűjtéséből. - A meséket fel- és megdolgozzuk, a kézműves foglalkozásokon figurákat, tárgyakat készítünk meseházikót, csutalovat, aranyalmafát. A móri Hollósiné Erzsikétől bábokat kaptunk a Tündérszép Ilonáról és a királyfiról szóló meséhez, amihez magunk fakanálbábokat készítünk - sorolja, majd a délutánok izgalmas programjait említi. - Szauerin Tibor ijászbemutatóval ajándékozza meg a gyerekeket, Szűcsné Ott Andrea népzenével, népi hangszerbemutatóval, körjátékokkal és tánccal. A táborzáró táncházban is ő muzsikál. Tóthné Berta Rita drámapedagógusként, Kovács Zsuzsa tanítóként működik közre, és két gyakorló tanítóképzős is segíti, hogy a fehérvári, az úrhidai, a bodajki, a csákvári nebulók tarisznyája tele legyen jóféle élményekkel. A gyerekek órája ugyanis gyorsabban ketyeg, s amit ebben a korban nem kapnak meg, azt soha többé nem lehet pótolni. Fotó Fási László Székesfehérvár - Babszem Jankó, Furulyás Palkó, Tündérszép Ilona és a chichagói Barbara a Mesetábor hősei, szereplői. A Szabadművelődés Háza kalandos utazást szervezett nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!