Kultúra

2014.09.28. 12:27

A dokumentarista fotós fotoshoppal is igazat mutat

Negyven esztendeje a valóságot fotózza Vécsy Attila, a hagyományos fényképészettel kezdte, a legmodernebb technikáig jutott az idővel. A szépség és az igazság tisztelete nála változatlan.

Zsohár Melinda

A digitális fényképezés, s a technikai csodák korában gyakorlatilag mindenki fényképez. Kétségtelen, a dokumentálás nem monopólium többé, ám a beszédes, művészi és kifejező fotózás a szerkezetek birtoklásával nem válik azonnal sajátunkká. Ez is szakmai tudás, tehetség és képesség eredménye.

Vécsy Attila képeiből nyílt kiállítás Martonvásáron, a napokban felavatott kulturális központ e célra épített termében, az építkezés fázisfotóból. A fényképész mester és tanár Bontás és építés címmel állította össze a mintegy kétezer (!) képéből a 23 tablón látható 210 képből álló kompozícióját, ami valóban híven tükrözi azt az építőmunkát, amit a város szívében végeztek a felújításkor. A hajdani Brunszvik-épületek maradványait, a hozzátoldásokat elbontották, s a daruk, markolók, állványok között kibomlott a rég porladó pallérok munkája, s a modern technológiával felvértezett mai mérnökök és kőművesek integráló szellemisége.

Vécsy Attila Szabó Tibor martonvásári polgármesterrel a Brunszvik-Beethoven központban nyílt fotókiállítás megnyitóján
Fotó: Tőzsér Richárd

A falakat és a gödröket, s a fölöttük futó felhőket lírai és gondolatmozdító állapotban meglátni és megörökíteni – ez volt Vécsey Attila különleges teljesítménye, amelyet a kiállítás látogatói is a felfedezés élményével tapasztalhattak meg. A képeken tetten érhető líraisággal megtoldva vált teljessé ez a dokumentáció!

A fényképész mester Budapesten, a Hunyadi téren nőtt fel, 1974-ben végzett a Práter utcai fotós iskolában, majd belépett élete első és lényegében munkahelyére, a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézetébe. Közben elvégezte a tanárképző főiskolát, s 1993-tól a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző iskolában, egykori alma materében tanít fényképészetet. A kutatóban fényképezett búzaszemet, kukoricát, mikroszkóp alatti való világot. A természet elemei bizonyos fényben és nagyításban a meseképekkel azonos csodáknak tűnnek! A tudományos kutatók munkáját dokumentálta akkor, amikor még az intézet fotólaboratóriumában öten tették azt, amire ma kicsi kézi készülékek képesek bárki kezében. Az intézet tevékenységét bemutató és átfogó képet nyújtó kiadványok, prospektusok is Vécsy Attila tudását dicsérik, mert mint mondottuk, a gépek csak bizonyos fázisokat helyettesíthetnek.

Fotó: Tőzsér Richárd

A klasszikus kézműves technológiától lépésről lépésre jutott el Vécsy Attila a digitális technika magas fokú alkalmazásáig, s él is vele. A városközpont bontását és építését szinte percről percre dokumentálta, mert a munkahelye, a centrum és a martonvásári otthona alig néhány percre fekszik egymástól. Ki-kiszaladt fotósmasináival este és hajnalban, vihar előtt és eső után, napkeltekor, s a nyugvó nap fényénél. Aztán ezekből fotoshopolta meg képeit, ahol az kívánkozott. De nem csalt. A fotoshop alapanyagát is maga fotózta. Kicsit más időbe és dimenzióba helyezte a valóságot, hogy részünk legyen a pillanattal elszálló szépségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!