Kultúra

2017.08.05. 12:45

Bőrtáska, szalmaszakajtó és nemeztulipán a Négy mesterség fortélyai kézműves táborban

Aki azt hiszi, hogy a kánikulában csakis a strandolás lehet az egyetlen üdítő kikapcsolódás, az hatalmasat téved! Azok fiatalok és felnőttek, akikkel a héten a Mesterségek Házában és Művészetek Házában találkoztam, alaposan rácáfoltak erre a feltételezésre.

Gábor Gina

Négy mesterség fortélyai címmel rendeztek ugyanis a héten kézműves tábort - ahová gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt jelentkezhettek. A Megyei Művelődési Központban többféle kézműves szakkör működik, nyaranta pedig lehetővé teszik, hogy azok is kipróbáljanak egy-egy mesterséget, akiknek év közben nem jut idejük szakkörbe járni. De olyanokkal is találkoztunk, akik eljárnak ugyan a szakkörbe, de az egyhetes táborba azért jönnek, hogy egyhuzamban, nagyobb lélegzetű munkán dolgozhassanak, vagy kipróbálhassanak új technikákat.

Az idén a Mesterségek Házában a nemezeléssel, a csuhéművességgel, a bőrművességgel, a Művészetek Házában pedig a kosárfonással lehetett ismerkedni.

Sipos Tamás bőrműves az alapokat oktatja a fiataloknak, Szénásy Dórának és Keller Petrának.

Bárány Mara csuhéműves köré az idei táborozáson főleg azok gyűltek, akik már régebben foglalkoznak a szálasanyagokkal, azaz sás- vagy gyékényszövéssel vagy éppen a kukoricacsuhé fonásával. Gelencsér Julianna például maga is kézműves: számára a továbbképzés lehetőségét adta a tábor. Egy szék ülőfelületét csuhéból fonta meg a táborozáson: a csuhéból ugyanis nemcsak szép, hanem tartós darabok is készülhetnek, feltéve, ha a macska nem élesíti rajtuk a körmeit... - tudtam meg Bárány Marától, aki a folyamatot is elmagyarázta. A kukorica levelét vízbe áztatják, felhasogatják, és ezeket a rövid szálakat egymásba kell sodorni, hogy az így kapott szállal tovább lehessen dolgozni. Mara felügyelete alatt táskát, tolltartót készítettek a táborozók kukoricacsuhéból, az udvaron a gyékényszövést is kipróbálhatták: gyékénypárna készült, ami jól megtámasztja a fájós derekat.

Balla Gemma nemeztáskát készített

Fiatalokkal foglalkozott a héten a bőrműves Sipos Tamás: két helyes leányzó, Keller Petra és Szénásy Dóra elhatározta, hogy egy-egy szép bőrtáskát készít. A díszítést -- a baglyos mintát - is maguk tervezték. Dóra elmesélte: a táskát feltétlenül be kell fejeznie a tábor végére, hiszen hamarosan az Amerikai Egyesült Államokba utazik, ahol egy magángimnáziumban folytatja a tanulmányait.

Bárány Mara csuhéműves és Gelencsér Julianna.

A nemezelésre viszont a legkisebbek jelentkeztek: Józsa-Szaka Kata, a népművészet ifjú mestere foglalkozott velük, ennek nyomán egyebek között színesre festett gyapjúlabdák, szép tulipánok születtek. A gyerekek kirándultak a kosárfonó műhelybe is, és azt mondták, szívesen dolgoztak gyapjúval és vesszővel egyaránt. Balla Gemma kézművessel is összefutottunk: ő is nemezel, de Józsa-Szaka Katával még nem dolgozott együtt, eljött hát, hogy megismerkedjenek. Balla Gemma egy nemeztáska tervét mutatta, amihez már kiválasztotta a színeket is... Mi pedig a gyerekeket követve átugrottunk Tolvaj Csaba kosárfonó műhelyébe, ahol régi szakköri tagokkal is találkoztunk. Vilisics Vilma egy műtét miatt mostanában nem járt a szakkörbe, de most, hogy már meggyógyult, legalább egyetlen napra beugrott kosarat fonni.

Bene Erzsébet Krisztina dolgozik a szakajtón.

Bene Erzsébet Krisztina évközben is jár Tolvaj Csaba szakkörébe, de most szalmából font szakajtót: ezzel a technikával még nem dolgozott. A szalmafonás jóval lassabb munka, mint a vesszőfonás - magyarázta Tolvaj Csaba, és hozzátette: a szalmát hasított vesszővel - szíjáccsal - kell körben rögzíteni. De Krisztinának van kézügyessége, szüksége is van erre, elvégre sebész - árulták el a többiek.

Sőt, Krisztinának türelme is van, bizonyság erre, hogy tortákat is süt, amik nem csak finomak, a díszítésük is mesteri - ezt már Keszeg Sándorné Erzsi mondta, miközben egy üveget font körbe vesszővel.

Egy táska csuhéból és egy gyékénnyel körbefont üveg.

Régi ismerőssel is találkoztunk: Keilbach Tibor nélkül évek óta nincs nyári tábor. Azt mondta, a szakkörbe is azért jár vagy 15 éve, mert itt majdnem minden feltétel adott: nagyszerű a társaság, jó mester, felszerelt a kosárfonó műhely... S hogy mi hiányzik? Az, hogy Tibor a kerekesszékkel is képes legyen megközelíteni az MMK alagsori műhelyét, mert máig nincs akadálymentesítés. Itt ezt a gondot is a jó társaság orvosolja: a barátok, akik segítenek neki bejutni a műhelybe...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!