Kultúra

2017.08.20. 18:02

Áldás és önvizsgálat - Európa ma mit vállal identitása megőrzéséért?

Alcsútdoboz – Varga Imre bicskei plébános, címzetes esperes hagyományos kápolnai miséjének szentbeszédében szigorú összehasonlítást tett az történelmi viharokat átélt Európa, a magyarok áldozatai és a mai kihívások között.

Zsohár Melinda

Az alcsúti kastélykert megmaradt és felújított kápolnájában tartja a község hagyományosan a Szent István napi megemlékezést – szentmisével. Több éve Varga Imre plébános és címzetes esperes celebrálja a misét, aki egyébként még hét faluban szolgálja az Urat és a híveket. Rendszeresen részt vesznek az ünnepségen a rendszerváltás óta a hajdani József főhercegi leszármazottak, idén Kinga főherceg asszony érkezését várták. Sajnos, nem tudtak megjelenni, ám itt volt Kovács András, a szintén alcsúti (göböljáráspusztai) Kovács Imre népi írónk unokája, a Kovács Imre Társaság elnöke.

Tóth Erika polgármester köszöntötte a megjelenteket, s ajánlotta figyelmükbe a szintén szokásos képzőművészeti kiállítás helyi amatőr alkotóit. Hompó Katalin és Tóth Csaba képei, valamint a művészeti táboros gyerekek munkái szegélyezték a falakat. A kápolna szakrális hely múltja okán, s kulturális és közösségi feladatot tölt be a jelenben. A Szent István napra felállított oltáron a nemzetiszín szalaggal átkötött kenyér is helyet kap.

Varga Imre a kősziklára épített ház példázatát idézet a Szentírásból, mint szinte mindenütt az egyházi és világi ünnepen. Szent István példája minden történelmi korszakban új és új értelmet nyer, hangsúlyozta az atya. Vajkból Istvánná keresztelkedett első királyunknak teremtő erőt adó, mély hite volt. Kősziklára építette országát és nemzetét, a pápától kérvén a koronát, függetlenségét demonstrálandó. Ezer év alatt krízisek és sikerek jelzik a testvértelen ország küzdelmeit, István idején is harcok, fegyveres küzdelmek zajlottak, s még hányszor az évszázadok során!

És Európa ma milyen állapotban felel a kor új kihívásaira? – tett fel a kérdést a plébános. Annak idején a törökök ellen védőbástyaként küzdő magyarság kisebb-nagyobb európai árulásokkal szembesült. Míg a vérét adta a kereszténység és az európai identitás megvédéséért, addig nem ritkán a nyugatiak fegyvereket adtak el az ellenségnek. A mai Európa bizonytalan és ellentmondásos reakciói sem azt a jövőt szolgálják, amelyért Szent István és népe annyi áldozatot hozott. A kereszténység, az európaiság megőrzése ma is veszélyben forog, Isten segítségéért nemhiába fohászkodunk. A nehézségek  legyőzésében az imádság, az önvizsgálat és teremtő hit segít mindannyiunkat – ez is az ünnep üzenete, hangsúlyozta a közélet és az országos, sorsfordító kérdések iránt érzékenyen reagáló Varga Imre atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!