Kultúra

2017.04.11. 20:25

Versmaraton - Rímröppentő Székesfehérváron

Székesfehérvár - József Attila születésnapján a magyar költészet napját több helyszínen és változatos, ötletes programokkal ünnepelték a városban.

Szabó Zoltán

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Vörösmarty Társaság és a házigazda A Szabadművelődés Háza 26. alkalommal hirdette és rendezte meg a Költőnk és kora verseny döntőjét középiskolásoknak, József Attila pályájáról, műveiről, irodalomtörténeti jelentőségéről.

Első lett a Silence csapat (Tóparti gimnázium), a második a Rémálom a Kozm-utcában (Vasvári gimnázium), harmadik az Ensambement (Széchenyi gimnázium, Dunaújváros), negyedik a Kékítő, (Tóparti gimnázium), szintén negyedik a Flórák (Táncsics gimnázium, Mór), hatodik a Kiskadzsák (Hunyadi gimnázium). A Tóth László-díj a Tóparti gimnáziumé.

A Fő utcán sétálók posztolhattak, vagyis megoszthattak egy verset az Igéző előtt. Ezt megtehették akár úgy, hogy papírra írták. A Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében Versmaratont rendeztek. Bárki elmondhatta kedvenc versét, saját költeményét

Az Igéző előtt Nagy Judit, a Szabad Színház vezetője kapacitálta a Fő utcán sétálókat arra: posztoljanak, vagyis osszanak meg egy verset. Ezt megtehették akár úgy, hogy a papírra írt vagy nyomtatott verset kicsiptették egy szárítókötélre, de akár úgy is, hogy egy hirdetőtáblára írták föl a művet. Az országos kezdeményezéshez csatlakozva így a fehérváriakat is megmozgatták, s elérték, hogy

a költészet igazán élő, látható, sőt tapintható legyen. A lehetőséggel többen éltek, kora délután már szép számú idézet és vers jött össze a belváros ezen kis szegletén.

A képen látható Drotleff Zoltán ötödik kötetéből szonetteket idézett

Az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetője, Sipos Mari hirdette és szervezte meg a Versmaratont a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Az olvasóteremben tegnap délután bárki elmondhatta kedvenc költője művét, vagy éppen saját versét adhatta elő. Így tett a nyugdíjas gépészmérnök, Drotleff Zoltán is, aki a versmondás első résztvevőjeként az Iránytű című, ötödik kötetéből idézte a Horizont című szonettkoszorút. Az alkotóközösség egyébként pályázatot is hirdetett, versírásra, illetve József Attila-portrék elkészítésére. Ennek eredményét is ismertették.

A Munkácsy Mihály Általános iskola Rímröppentő versünnepet rendezett József Attila szobránál, hogy a költészet, a versek hordozta csodát megosszák egymással és közönségükkel. Az alsó tagozatosok a magyar költőknek a tavasszal, szárnyalással, madarakkal kapcsolatos versei közül például Nemes Nagy Ágnes, Kiss Anna, Weöres Sándor és Kántor Péter sorait idézték. A flashmob végén a gyerekek virágot helyeztek el a szobornál .

A Széna téri Tagkönyvtár vendége volt Hegedűs Ágota költő. Horgodra tűztél, Uram című verses-zenés műsorával pedig Krulik Zoltán szerepelt az Öreghegyi Közösségi Házban. A Budai úti Tagkönyvtárban és az Igézőben fellépett Somos Ákos 11/11 - tizenegy vers tizenegyedikére című összeállításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!