Kultúra

2017.01.18. 15:40

Nádasdy Borbála újra színpadra lép

Írói tehetségéről már meggyőződhettünk: hiszen több kötet szerzőjeként vált ismertté. Ám most színészként is bemutatkozik Magyarországon.

Gábor Gina

A veszprémi Petőfi Színház a honlapján tudatta, hogy egyeztetési problémák miatt a január 19-i My Fair Lady előadásra érkező nézők Mrs. Higgins szerepében Nádasdy Borbálát láthatják. Mindez csak első hallásra tűnik meglepőnek, elvégre tudjuk: ma íróként ismerjük, ám pályáját hajdanán Bécsben színésznőként kezdte.

A híres történelmi család tagja, Nádasdy Borbála 1957 februárjában kalandos szökéssel disszidált Magyarországról. Az emigrációban töltött évtizedek után azonban néhány éve hazatért, és Veszprémben telepedett le. Az írónőt Fejér megyében is számon tartják, hiszen a Zagolni zabad című memoárkötetében a gyerekkoráról írt: arról, miként élt a grófi család a hajdani lakhelyükön, a lepsényi kúriában.

Azt is tudjuk - hiszen a későbbi, emigrációban töltött évek históriáját is megírta - életregénye mesébe illően folytatódott. Alig pár hónappal a menekülése után Bécsben nagyon gyorsan felfedezték szépségét és tehetségét: filmszerepeket kapott, színpadon is játszott, egy csapásra ismertté vált, az újságok címlapjain szerepelt, magasztaló kritikák jelentek meg róla. Később Franciaországban telepedett le, ahol inkább a tánc felé fordult. Magyarországon 2008 óta jelentek meg sorra memoárkötetei, de anekdotákkal fűszerezett szakácskönyv szerzőjeként is ismerjük. Fejér megyéhez sem lett hűtlen, többször járt itt író-olvasó találkozókon, legutóbb pedig adventkor találkoztunk vele Nádasdladányban.

Nádasdy Borbálával gyakran találkoztunk Fejér megyei író-olvasó találkozókon Fotó: V. Varga József

Nádasdy Borbála az utóbbi bő hétben kicsit lámpalázasan, de igen lelkesen, alázattal készült a beugrásra, de a színpadi próbák közepette is időt szakított a beszélgetésre:

- Igazán váratlanul ért engem a Petőfi színház igazgatója, Oberfrank Pál felkérése. Számomra ez óriási megtiszteltetés, ugyanakkor izgalommal is jár, hiszen helyt kell állni. Van színpadi gyakorlatom, mert koreográfusként, balettmesterként dolgoztam sokáig, korábban pedig színésznő voltam, de mindez már régen történt - mondta Nádasdy Borbála és hozzátette: - Érdekesség, hogy hajdanán, amikor Bécsben felvételiztem Max Reinhardt színiiskolájába, éppen a virágáruslány, Lisa szerepével felvételiztem, G.B. Show Pygmalion című művéből - ami a My Fair Lady, azaz a most játszott musicalváltozat alapjául szolgált. Ezúttal pedig Higgins professzor anyját kell megformálnom. Szerencsére nekem nem kell a produkcióban énekelnem...

Nádasdy Borbála azt mesélte, Veszprémben sokat jár színházba, amelynek szomszédságában, a belvárosban lakik: ismeri és nagyra becsüli a társulat tagjait. Úgy érzi, értéket teremtenek, jó darabokat tűznek műsorra, mindenféle műfaj szerepel a kínálatban. Amikor egy hónapja a beugrás ötlete felvetődött, felhívta felnőtt gyerekeit - akik Franciaországban élnek - hogy kikérje a véleményüket:

- Fontos volt az ő bíztatásuk. A gyerekeim rögtön azt mondták, természetesen vállald el, hiszen neked a színészet az eredeti, igazi hivatásod. Jól esik az a bizalom is, ami a veszprémi színházban körülvesz, mindenki rettenetesen sokat segít. Elvégre itt szó sincs semmiféle konkurenciáról, vetélkedésről. Ez csak egyszeri beugrás. Persze, láttam a produkciót, azt is, Esztergályos Cecília művésznő hogyan játssza ezt a szerepet, amelyet februártól természetesen újra ő alakít majd... Én bizonyára másként fogom eljátszani Mrs Higgins figuráját, de úgy gondolom, ez nem baj, éppen ez az érdekesség. Hogy én őt milyennek látom? A társadalom felső köreihez tartozó úrinőről van szó. Emellett viszont igazi egyéniség, akinek humora van és a fiára, a professzorra is erős hatást gyakorol - mondta Nádasdy Borbála, akitől azt is megtudtuk: továbbra is járja az országot, hogy író-olvasó találkozókon, rendhagyó történelemórákon találkozzon a közönséggel, elmondja gondolatait, és új helyekkel, emberekkel ismerkedjen meg. Ugyanakkor azt is elárulta, ha szükség volna rá, és újra megbíznak benne, ő szívesen folytatná: boldogan vállalna újabb színészi feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!