Kultúra

2016.12.10. 21:10

Amerikai harangok, magyar csengettyűkkel

Az adventi időszak igen mozgalmas a Szironta zenekar számára. A csengettyűmuzsikát népszerűsítő együttest ilyenkor sok helyre hívják fellépni, szerte az országban és a megyében. Nemrég jelent meg a harmadik lemezük, és hamarosan különleges hangszerbemutató koncertet adnak.

Germán Márton

- A harmadik, Csengő szól című lemezünkön a karácsonyt idézzük meg, ismert és elfeledett ünnepi dallamokkal, klasszikus és modern zenei átiratokkal. Csaknem egyórás zenei anyag, 19 csengettyűs feldolgozás került a lemezre - mondta Sólyom Balázs, a Szironta együttes vezetője, aki azt is hangsúlyozta, az együttesnek 2004-es megalakulása óta folyamatosan bővült a repertoárja. Ma már egész estés koncerteket is tudnak adni. Nemcsak a karácsonyi ünnepkör dallamait idézik meg, hanem klasszikus vagy könnyűzenei műveket is megszólaltatnak a csengettűkön. Azt tervezik, hogy ezeket a kedvenc átirataikat is lemezre rögzítik .

Most azonban hangszerbemutató koncertre készülnek, amit december 17-én, 19 órakor Besnyőn rendeznek a Faluházban. De miféle hangszerekről van szó?

A Szironta együttes „kemény magja": Czumpft Krisztina, Germán Márton, Varga Evelin, Sólyom Balázs, Farkas Luca és Turi Ákos. A zenekar hosszú távon szeretne bővülni, új, lelkes tagokkal kiegészülni.

- Bátran mondhatom, hogy az egyik legnagyobb álmunk valósult meg azzal, hogy hozzájuthattunk a magyar csengettyűk amerikai nagytestvéreihez. Ezzel öt oktáv (61 db) handbell és három oktáv (37 db) chime boldog tulajdonosai lettünk, ami hatalmas feladat elé állít bennünket. Mindez anyagilag is komoly beruházást és felelősségvállalást jelentett számunkra, de zenei szempontból is kihívás. Most Európában is egyedülálló nagyságú harangkészletet tudhatunk magunkénak. Az amerikai harangok hangszíne, hangterjedelme és játéktechnikája teljesen eltérő a magyar csengettyűkétől, így újabb lehetőséget teremtenek repertoárunk bővítésére és új feldolgozások előadására - mondta a Szironta vezetője.

Sólyom Balázs azt is szeretné, ha előbb-utóbb Magyarországon születnének kifejezetten csengettyűre komponált művek, mert ez is elősegítené a hangszer hazai elterjedését. A Szironta tagjai nagyon büszkék új hangszereikre, örülnek, hogy amerikai handbellekkel játszhatnak, de a magyar harangokat sem teszik le.

Igyekeznek jobban kihasználni azt a különleges hangzásvilágot, amit az új amerikai harangok (balra) megszólaltatása jelent Fotó: Fábián Zoltán

- Ez már akkor megfogalmazódott, amikor egyáltalán felmerült az együttesben, hogy ezeket a komoly hangszereket kellene beszerezni. Az Országos Csengettyűs Találkozókon szerzett tapasztalataink nyomán pedig kialakult, megerősödött bennünk ez az elhatározás. Módunk nyílt ugyanis a külföldi vendégegyüttesekkel együtt megszólaltani a magyar és amerikai csengettyűket. Ezeken a muzsikálásokon kiderült, hogy a két hangszer nagyon jól kiegészíti egymást. Az amerikai harangok zengő, orgonához hasonlítható hangzása révén megfelelő zenei alap biztosítható a magyar csengettyűk csilingelő hangzásához. A kétféle hangszerrel képesek lehetünk olyan teljes zenei élményt nyújtani a hallgatóságnak, mint egy szimfonikus zenekar.

Ám ehhez szükség van a csapat bővítésére is - tudtuk meg a Szironta vezetőjétől:

- A hattagú Szironta már mostanában kezd kilenctagúra bővülni, de továbbra is keressük az önkéntes zenészeket, akik nem csak hallgatni, művelni is szeretnék a csengettyűzést. Az új tagoktól alapvető zenei ismereteket is várunk: ritmuskészséget és stabil kottaolvasási képességet egyaránt. Ez utóbbira azért van szükség, mert a harangkottákban a megszokott jelölések mellett további 30 kottajelet alkalmazunk. De talán a legfontosabb a kitartás, ami a csengettyűjátéknál különösen a siker záloga.

Az együttműködés is lényeges a csengettyűzésnél - figyelmeztet a Szironta vezetője: ebben a zenekarban ugyanis nem egy-egy szólamért felelős egy-egy ember, hanem a zenemű egyes hangjaiért! Ezért a zenekar csak akkor tud hatékonyan gyakorolni, ha a próbákon minden zenész jelen van, ami komoly szervezőkészséget is igényel.

Nos, a hangszerbemutató koncertjükön talán még több zenészben ébred fel a vágy, hogy mindezt vállalva, velük muzsikáljon...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!