Kultúra

2016.04.11. 18:31

Bartal Kláráé a Vajda-díj

Székesfehérvár – A magyar költészet napja alkalmából ítélték oda a Vajda János-díjat. Megrendezték a Költőnk és kora vetélkedőt is.

Szabó Zoltán

Negyedszer versenghettek a Fejér megyében élő költők a Vajda János-díjért a Vörösmarty Társaság termében hétfőn délután, a magyar költészet napja alkalmából. Az irodalmi szervezet és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület által alapított elismerést a szabályok szerint két körös közönségszavazás után ítélik oda. A jelentkezőket idén is Szikra János költő köszöntötte, aki ismertette a szabályokat, s elmondta: a Vajda-díjat majd az ünnepi könyvhét megnyitóján adják át a nyertesnek. Ezután a vállalkozó szellemű költők sorszámot húztak, és a népes közönség előtt előadták egy-egy versüket. (Szimpatikus gesztusként a kezdés előtt többen kiosztották a verset, amit aztán felolvastak). Idén tizennégy műre lehetett szavazni.

Az első körben legtöbb szavazatot kapott három költemény került be a második körbe, a végső voksolás alapján pedig eldőlt, hogy idén Bartal Klára nyerte a Vajda János-díjat. A költészet napján rendezték meg immár a 25. alkalommal a Költőnk és kora című, József Attiláról szóló, középiskolásoknak meghirdetett irodalmi vetélkedőt is A Szabadművelődés Házában. A versenyt a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjai, a Filantróp filatelisták nyerték. Második lett a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium Ringató nevű csapata, míg harmadik helyen végeztek a Flórák, a móri Táncsics Mihály Gimnáziumból..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!