Kultúra

2015.04.07. 13:39

Szegedi szétdobált csodái

Enyhítő körülmények címmel jelent meg Szegedi Kovács György újabb kötete. A Vörösmarty Társaság kiadóként rendezte meg az első bemutatót. Legutóbb a felsővárosi nyugdíjas klub hívta meg a költőt a Királykút Emlékházba, legközelebb pedig a Szent István Művelődési Ház zenés estjén találkozhatnak a szerzővel és verseivel.

Zágoni Erzsébet

Szeretem otthon szagú verseit, amelyekben megidézi anyuka bögréjét, apuka szarvasagancsos botját, amellyel a pocoktúrásokat egyengette. Szeretteit verseivel kelti életre. Gyakran ébred arra, hogy anyuka zongorázik vagy zsoltárokat énekel. Édesanyja zenetanárnő volt, apja matematika, kémia, fizika szakos tanár. Jó humorú, „Leander-völgyi” nagyapjára is szeretettel emlékezik, aki híresen szép leándereit hagyta rájuk. Egy idő után tönkre mentek, talán azért, mert nem fogadták meg tanácsát: macskapisi-vékonyan kell locsolni őket. Apja gyakran nevezte fiát hol tréfásan, hol komolyan tökvitéznek, szarjankónak, ami gyerekként fájón érintette, ma már mosolyogva emlegeti. Csatos táska című versében az apa szagú, a dolgozó-, az ajándék-, az öröm-, az apaitthonvan szagú, simára kopott bőrtáskáját és a csatok csilingelését énekelte meg. Friss kötetében testvére is megjelenik. A nyugdíjas klub tagjainak elmesélte a bogácsi kirándulás, és a Szent Márton templomnál tett séta kedves emlékét. Nővérét, apró lányka korában, arra kérték szülei, hogy a Szent Antalnak szánt adományt dobja be a perselybe, de visszahozta a pénzt azzal, hogy a szent „kőbül vót”. Az emlék a költői fantáziát beindította, és filozofikus kérdésre ihlette: a mi szívünk is kőbül van, vagy egy más minőség hangját hisszük fel a felszínre: a megtermékenyült reményét. Ilyen kérdések is foglalkoztatják, nyugtalanítják: mit nem tettünk meg a másikért?

Szegedi Kovács Györggyel április 16-án, a Szent István Művelődési Házban találkozhat a közönség (Fotó: FMH-archív)

A Csoportkép című költeményben megjelennek az ovis társak, köztük az a dundi, dilis masnis lány, aki homokot csapott a szemébe, meg az a fiú, aki lyukat ásott, hogy ördögöt találjon, s aki azóta angyal már. Saját magát is megidézi: a kantáros, rövid nadrágos, naptól hunyorgó kisfiút, akit a hideg, óvoda-szagú ház folyton elnyelt, amikor anyukája reggelente ott hagyta. A régi fényképeket gyakran nézegeti, s mindig felfedez valami újat. Férfivá, költővé érve, anyuka szemében meglátta az élet sokszínű poklait, amit a bánat esője újra és újra kihantol. Udvaruk nagy diófáját is szeretteinek köszönhetik, apósától kapta, ő ültette, amikor a gyerekek kicsik voltak. Feleségével, Piroskával gyakran ücsörögnek a zöld lombok árnyékában: „Ide járnak összeállni szétdobált csodáim”, írja a Kalász Mártonnak ajánlott Szívem szemébe soraiban. Társával 1984 óta cipelik a kis kereszteket és osztoznak reményben, szeretetben.

A Lánczos Kornél – Szegfű Gyula Alapítvány által támogatott, a Revák István és András formatervei nyomán készült kötet legutóbbi bemutatóján Sükösdné Schuller Erzsébet „celebrálta” a vers-misét, Dőry Magdolna „ministrált ”, életre keltette az istenes költő alkotásait. A szerző meggyőződése, hogy az Úr szelídsége, szenvedése, szeretete révén szerez hatalmat és teret a világban. A könyv szerkesztője, Román Károly szerint: „Szegedi Kovács elképzelhetetlennek tartja, hogy a világba vetett ember, ez a kettős arcú lény, akiben együtt van – József Attila szép szavaival – a tigris és a szeliíd őz, egy Isten nélküli világban önmagához méltó életet élhessen, hiszen magára maradva csak létének csonkaságát, a mulandóság drámáját élheti át.”

„Féregtelenít az Isten, / irtja belőled a gonoszt” – vallja a költő, akinek „kereszt-arcú szeretetében” megfürödhet az, aki ilyen élményekre vágyik. A Szent István Művelődési Házban április 16-án találkozhatnak a szerzővel, a szerkesztővel, a Hungaricum zenekarral és versmondókkal. Addig útravalónak ajánlom a lírikus sorait a reményről: ”... míg szívem remeg, / beleolvadok a kegyelem / rózsa köntösébe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!