Kultúra

2015.04.17. 18:34

Kilátás a Szent István Király Múzeumban

Székesfehérvár - Kiállítást nyitottak és a 2014. évi Smohay-díjat is átadták a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Szabó Zoltán

Tatai Erzsébet, Sipos Eszter és Czene Márta a megnyitón  Fotó: Molnár Artúr

A 2013. évi Smohay-díjas festőművész, Czene Márta Kilátás című kiállítását Tatai Erzsébet művészettörténész nyitotta meg. Ő adta át a Smohay János Alapítvány 2014. évi díját is Sipos Eszter képzőművésznek. Ő 2002-2007 között végezte a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakát. Előbb festményeket, festmény-installációkat készített, majd projektjeihez szövegeket is használt. A Szent István Király Múzeumban láthattuk Horváth Csaba Árpáddal közös, Elképzeled és messzebb kerül című tárlatát. A kuratórium tavalyi munkái és a fehérvári kiállítás nyomán ítélte neki a díjat.

Czene Márta a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott. Az utóbbi években készült munkáiban mindenhol visszaköszönnek az emlékezés momentumai. Az időt komoly tényezőként vonja be munkáiba, ugyanakkor a tér, a hely, ahol élni és emlékezni lehet, szintén fontos elem Czene műveiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!