Kultúra

2015.04.26. 07:44

Egy fehérvári lány Cardiffban

Tehetséges, gyönyörű, csakúgy, mint a hangja, mindemellett pedig kedves és szerény. Kislányként sem az volt az álma, hogy egyszer híres ember legyen. Zeneterapeuta lenne legszívesebben.

Buthy Lilla

Hegyi Dóri 25 éves, született székesfehérvári lány. 2011 óta Wales fővárosában Cardiffban tanul, populáris zene szakon. Így jelenleg kétlaki életet él, zenei projektjei Magyarországon futnak. Eddig reklámzeneírásban vett részt, négy reklámban működött közre mint dalszövegíró és énekesnő. Amit sokan ismerhetünk, és a Petőfi Rádió is játszotta, az a The Rocket Science-szel közös Step out című száma. Dórinak rengeteg terve van a zenével, valami pedig még annyira friss, hogy nem is beszélhet róla.

Tulajdonképpen minden egy óriási bécsi zongorával kezdődött, amit az édesapja vásárolt. Zongoraórák következtek, meg a Kodály iskola, kóruspróbák és versenyek. Majd Dóri átiratkozott a Vasváriba, angol szakra, és a zene háttérbe szorult.

– Aztán tizennégy évesen a homlokomra csaptam, hogy de hisz nekem volt egy szenvedélyem... Elkezdtem gitártanárhoz járni, kaptam egy elektromos zongorát: ekkor már számokat is írtam angol nyelven. Szépen lassan jöttek a sikerélmények és a visszajelzések – meséli Dóri.

Hegyi Dóri édesapja zongoramániás volt, tőle kapta az első zongoráját: így kezdődött a zene iránti életre szóló elkötelezettsége (Fotó: Králik Dániel)

Családjában rajta kívül nincs is más zenész, művész, minden ilyen orientáció Dóriban koncentrálódott: imád gyöngyöt fűzni, festeni és rajzolni. Olvasni is szeret, főleg verseket. Főleg, mert minél több verset olvas, annál több ihletet merít a szövegíráshoz. – No meg a takarítás is hobbim– jegyzi meg viccesen. – Cardiffban három fiúval élek együtt, mindegyik walesi. Szörnyen rendetlenek és koszosak. Egyfolytában utánuk takarítok.

De hogy került a fehérvári lány Walesbe? Két év után otthagyta a jogot, mert úgy érezte, nem neki való. Élete első akusztikus koncertje már Cardiffban volt, az egyetemen.

– Úgy éreztem, el kell mozdulnom. Az egyik ismerősöm éppen akkor ment Cardiffba tanulni. Megnéztem és kintragadtam – foglalja össze egyszerűen az egyébként hosszadalmas és bonyolult procedúrát a fiatal lány, aki az egyetem után itthon képzeli el a jövőjét.

– Főváros, de kis város. Nem olyan kedvesek az emberek. Teljesen más a kultúra, egyáltalán nem kapcsolható Angliához. Még a mesterképzést kint szeretném megcsinálni, de hosszú távra semmiképp nem maradnék. Vannak kint barátaim, de nehéz asszimilálódni. Mindig idegen maradsz, amit néhány helyen érzékeltetnek is. Szerintem Budapestnél nincs szebb.

Saját bevallása szerint még most kezd kiforrni a zenei ízlése, és az, hogy mit is szeretne elérni a zenéjével.

– Kisebb koromban is úgy írtam a zenéket, hogy nem nagyon voltak rám hatással más zenei stílusok, inkább zongorán és gitárral improvizáltam valamit, amire ráénekeltem. Most kezdtem el sokkal átgondoltabban számokat írni, azért mégiscsak ezt tanulom három éve – meséli Dóri. Hozzáteszi:

– Vannak olyan időszakok, hogy három hétig nem is ülök le zenét írni, és utána erőből próbálom meg, ami nem túl hatékony. Ha például hazajövök, az itthoni közeg miatt sokkal alkotóképesebb vagyok.

Soha nem szerepelt a vágyai között, hogy híres lesz és imádni fogják. Sokkal szerényebbnek is tartja magát ennél. Hosszú távon egy zenekar berkein belül tudná elképzelni magát, mert az olyan, mintha festene egy fekete-fehér képet, és mindenki hozzáadna egy kis színt. De az elsődleges célja, hogy zeneterapeuta lehessen. Éppen ebből írja szakdolgozatát is. De miért éppen zeneterápia?

– Sokan humbugnak tartják. De ez nem igaz. A zene az elsődleges olyan dolog, ami miatt barátokat választ az ember, vagy ami miatt bekerül bizonyos közösségekbe. Miért hallgat az ember zenét? Mert asszociációs folyamatokat, érzéseket indít el, megnyugtat. Ha pedig valaki csinálja a zenét, az is mást nyújt: sikerélményt és pozitív visszajelzéseket.

 

Gitár, zongora, egyszálének

Dórinak itthon is volt már több koncertje, emellett Herold János aka. Yank számaiban működött még közre. Walesben is akusztikus fellépései vannak: főként kávézókban és éttermekben énekel. A kétlaki lány elmondása szerint izgulós típus, ezért mindig egy könnyű dallal kezd, hogy belerázódjon. Most még nem is szeret egyszerre gitározni és énekelni a színpadon: de a rutinnal együtt jár majd a multifunkcionalitás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!