Kultúra

2015.02.15. 15:10

Felavatták Csók István mellszobrát Cecén – Állandó kiállítás nyílik

A százötven éve született Csók István mellszobrát L. Simon László avatta fel az emlékév alkalmából szombaton a településen, az egykori családi kúria, a felújított emlékház előtt.

V. Varga József

Felavatták szombaton Csók István bronz mellszobrát Cecén. A százötven éve született festőművész tiszteletére, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el Pető Hunor Munkács Mihály-díjas képzőművész alkotása.

Csók István 1865. február 13-án született Sáregresen. Budapesten kezdte bontogatni szárnyait, életműve azonban a Münchenben, majd Párizsban töltött évek hatására teljesedett ki. Bár több stílusban kipróbálta magát, a francia impresszionisták hatottak stílusára a leginkább. Festészetének máig tartó varázsa az általa teremtett világ problémamentes, idilli voltában rejlik. Csók művészi pályafutása alatt hazai és nemzetközi színtéren egyaránt sikert sikerre halmozott. A 20. század egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, az életöröm festője 96 éves korában, 1961. február 1-jén hunyt el Budapesten.

Köszöntőjében Fazekas Gábor polgármester a szoboravatás alkalmából arra is kitért, hogy mindenkor szükségünk van a példákra, múltunk megbecsülésére, a közös alkotásra, az ünneplésre. Cecén ez az első alkalom, hogy szobrot avathatnak – tette hozzá. A szobor talapzata süttői kőből, a mellszobor bronzból készült. Az alkotás ötmillió forintba került, melyhez az önkormányzat a kulturális alap pályázatán hárommillió forintos támogatást nyert.

Avatóbeszédében L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a többi között hangsúlyozta: Csók István kiváló művész volt, tele vitalitással, számára létünk Isten adományaként életünk élvezetét, örömét jelentette. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben közreműködésével, még kulturális államtitkárként, negyvenmillió forint támogatást tudtak biztosítani a cecei Csók István Emlékház külső-belső felújítására. Megtudtuk: a múzeum berendezését az idei emlékév keretében hétmillió forinttal támogatják.

Palotainé Kali Gabriella, a művész hagyatékának jogutódja és kezelője, Csók István fogadott unokája kiemelte: a festő nyakas, kálvinista édesapjától és áldott lelkű édesanyjától az Isten, haza, család szeretetét kapta útravalóul. Részt vett az ünnepségen Csók Sándor, a festőművész unokaöccse. A szobrot L. Simon László államtitkár, Varga Gábor országgyűlési képviselő és Fazekas Gábor polgármester leplezte le.

Budapesten, a Várkert Bazár Testőr-palotájában pénteken nyitották meg a Csók István – A derűs élet festője című kiállítást. A tárlat célja megidézni a művész alakját, egyéniségét és tisztelegni nagysága előtt – mondta el lapunk kérdésére Gärtner Petra művészettörténész, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársa, a kiállítás megálmodója és kurátora. Megtudtuk tőle, hogy a cecei emlékház állandó kiállítását az elképzelések szerint októberben nyitják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!