Kultúra

2015.02.04. 18:40

Arról, hogy minek születik, senki sem tehet

Baracska - Szénási Jonathan Sándor Kápolnásnyéken élő református börtönlelkész kapta több más mellett az idei Raoul Wallenberg-díjat a kisebbségi és a többségi társadalom együttélése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért.

Tihanyi Tamás

- Az, hogy a díjat megkaptam, részben a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnek is köszönhető, mert ha nem lettek volna partnerek az elsőre őrültségnek tűnő ötleteim megvalósításában, nem jutottam volna idáig - mondta a feol.hu-nak a lelkipásztor. Az indíttatás? Az általános iskolában nem értettem, miért vagyok osztályellenség, amikor tanítás után a fél osztály a mi udvarunkban játszott. De hála Istennek, annyira már nem voltak veszélyesek a hatvanas évek, mint az ötvenesek. Ezért aztán azon gyerekként már csak nevetgéltünk, amikor először kiadták a párttitkárnak, hogy a helyi lelkészt is meg kell hívni az április 4-i ünnepségre, a párttitkár pedig lányos zavarában úgy fejezte be a köszöntéseket, hogy végül, de nem utolsó sorban köszöntjük a klerikális reakció körünkben megjelent képviselőjét .

Szénási Jonathan Sándor a börtönkápolnában. Református lelkészként más felekezetű fogvatartottakkal is foglalkozik
Fotó: Lovász Lilla

Mindez még Vereben történt.

- Gyerekként nem emlékszem arra, hogy etnikai feszültséggel találkoztunk volna. Olyan emlékeim azonban vannak, hogy nálunk alkalmi munkát végző cigányokat lelkész édesapám leültetett ugyanahhoz az asztalhoz a verandára, ahol mi is enni szoktunk. A zsidósággal kapcsolatos emlékem, hogy a debreceni kollégiumban találkoztam néhány olyan iskolatársammal, aki egyik-másik társunkat azzal szekálta, hogy zsidó. Nem volt alaptalan a megállapítás, de számomra kezelhetetlennek bizonyult. Aztán a teológián is tapasztaltam, hogy egyes teológus társaim kiközösítik más teológus társaimat zsidóságuk miatt. Akkor gondolkodtam el azon, hogy valami gond van a fejekben, hiszen arról, hogy ki minek születik, senki sem tehet. Ahogyan annak idején nekem értelmezhetetlen volt az, miért vagyunk mi osztályellenségek, úgy értelmezhetetlennek bizonyult az is, ha valakit az etnikai háttere miatt megbélyegeztek.

Szénási Jonathan Sándor 1979-től kezdett el keresztény-zsidó megértést szolgáló programokat szervezni, amelyek a jugoszláviai polgárháború miatt a kilencvenes években részben felekezetköziekké váltak: hétszer rendezett nemzetközi vallásközi táborokat keleti- és nyugati keresztény, zsidó és muszlim résztvevőkkel.

- Nagy váltás volt, amikor 2000-ben Baracskán állományba vettek, mint intézeti lelkipásztort, hiszen amellett, hogy református lelkipásztor voltam, minden más vallású fogvatartottal nekem kellett törődnöm. Aztán idővel elkezdtünk olyan programokat szervezni, amelyek a cigányokra voltak kihegyezve . A cigány kultúra világnapjához kapcsolódóan most már évek óta tartunk imanapot a cigányokért, saját énekeink vannak cigány zenei háttérrel és bibliai tartalommal és több alkalommal a börtönön kívül is jártunk már cigány missziós napokon szolgálni. Úgy érzem, mindenképpen nagyon jó az, ha meg tudjuk érteni egymást, el tudjuk fogadni a kulturális háttérből adódó különbségeket, és talán ezzel kicsit élhetőbb lesz a világ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!