Kultúra

2015.02.02. 13:35

A doni hősök emlékére

Harcolni, a végletekig kitartani a mínusz 40 fokos orosz télben - ma elképzelhetetlen számunkra, mit tettek annak idején a 2. magyar hadsereg katonái. Egy friss antológia most verssel, prózával állít emléket.

Bokros Judit

A Városháza dísztermében mutatták be a minap a Farkasszélben Requiem a Don hőseiért című válogatás kötetet, amely a Vörösmarty Társaság és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kiadványaként, a Magyar Honvédség támogatásával jelent meg.

A 2. magyar hadsereg 1943 januárjában szenvedett megsemmisítő vereséget Oroszországban, a Don-kanyarban, ahol katonák tízezrei haltak meg, tűntek el. Az évfordulóhoz közeli időpontban szervezett könyvbemutatón Cser-Palkovics András polgármester mellett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár is méltatta a kötetet, amelyet visszafogottan elegánsnak nevezett.

Bobory Zoltán a kötettel, amely méltó emléket állít a Donnál odaveszett honvédeknek és itthon maradt hozzátartozóiknak
(Fotó: Molnár Artúr)

Valóban az, s mint kiderült: a borítót ezúttal az antológiát szerkesztő Bobory Zoltán, a Doni szövetség elnöke tervezte. A külcsín mellett a tartalom is méltó emléket állít a Donnál odaveszett honvédeknek és itthon maradt hozzátartozóiknak, vagyis a háború hőseinek. Hiszen amint az a bemutatón elhangzott a gyermekekkel egyedül maradt asszonyok, családtagok is szenvedtek, sokszor évekig várták vissza a harcokban eltűnt családfőt, fiút, testvért. Ilyen fájdalmas emléket idéz például a könyvben szereplő rövid interjú egy hadiárvával. Egyéb prózai írásokból pedig képet kaphat a meleg szobában üldögélő olvasó arról, mit élhettek át a harcoló katonák távol a hazájuktól, a kemény orosz télben, géppuskatűzben. A versek is érzékletesen, sokszor egy-egy döbbenetes képbe sűrítve ábrázolják a megpróbáltatásokat, az események későbbi elhallgatását.

A doni tragédiát különösen átérző, azt évek óta szívügyeként kezelő Bobory Zoltánt a Vörösmarty Társaság alelnöke, Lukácsy József kérdezte a bemutatón. Szó esett arról, hogyan szerveződött meg annak idején az első zarándokút a Don-kanyarhoz, miként épülhetett föl a Mészeg-hegyen az emlékmű, a Doni kápolna.

Az antológiáról szólva egy korábbi keletkezését is megemlítve Bobory Zoltán elmondta: a Vörösmarty Társaság irodalmi pályázatot írt ki, amire végül rengeteg pályamunka érkezett. Ezek színe-java bekerült a kötetbe, amelynek ötlete tavaly tavasszal fogalmazódott meg a fejében. A versek, prózák szinte minden, a tragédiával kapcsolatos területet érintenek, így kerülhettek bele a hadiárvákról, munkaszolgálatosokról szóló művek is. A kötet szerkesztője szerzőként is szerepel, s az esten külön kiemelte megyei szerzőtársait. Rajtuk kívül még számos ismert magyar költő lírai sorai olvashatók az antológiában, amelyet mintegy irodalmi emlékműnek szántak.

A rendezvényen Cserta Gábor és Cserta Balázs zenészek előadásában néhány vers megzenésítve szólalt meg, mélyebb elgondolkozásra késztetve a hallgatóságot.

Érdemes időt áldozni a könyv olvasására, és ébren tartani a hősök emlékét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!