Kultúra

2014.06.17. 15:45

Áriák a romkertben

Júliusban ismét a fehérvári templomok adnak méltó helyet a Harmonia Albensis sorozatnak. Ám az idén nem érnek véget júliusban a programok: az egészet Miklósa Erika augusztusi koncertje koronázza meg.

Gábor Gina

Miklósa Erika eddig mindig a bazilikában adott koncertet. Az az idén a romkertnél felállított hatalmas színpadon énekel, de az est háziasszonyaként beszél is a közönségnek a művekről

A világhírű énekesnő, Miklósa Erika fellépése ugyanis augusztusban nem csupán lezárja a Harmonia Albensist, hanem felvezeti a következő programot: a koronázási játékot. Erről sajtótájékoztatón számolt be Miklósa Erika, Brájer Éva alpolgármester, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya.

A Harmonia Albensis a nyári fehérvári programok egyik legnépszerűbb és legértékesebb sorozata hangzott el. Az idén júliusban is, csütörtökönként, 19.30-kor nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség. Július 2-án, a bazilikában Vigh Andrea hárfaművész az Alba Regia zenekarral közösen szólaltatja meg Albechtsberger C-dúr hárfaversenyét, majd pályakezdő énekesek lépnek fel a szimfonikusokkal, Haydn különleges hangszer-összeállítású Nelson miséjét adják elő. Július 10-én a fehérvári születésű, nemzetközi színpadokon is igen sikeres Boross Csilla operaénekest hallhatjuk. Az Alba Regia zenekarral lép fel, a műsorban oratórikus és világi művek is szerepelnek. Drahos Béla elmondta: Richard Strauss Négy utolsó éneke is elhangzik, ami a szerző talán legnehezebb, de csodálatosan dallamos műve, és előadják Mahler Adagióját is. Július 17-én, a Szent Imre templomban ismét egy Fehérvárról indult ifjú muzsikus lép fel: a Junior Prima-díjas Tóka Ágoston orgonaművész. A ciszterci templom vendége pedig július 24-én a Savaria Barokk zenekar lesz.

Miklósa Erika koncertje augusztus 15-én, 21 órakor kezdődik. Az énekesnő, aki évek óta visszatérő vendég a Harmonia Albensis sorozatán, úgy fogalmazott: Itthon vagyok Fehérváron! Ám ezúttal nem a Szent István Bazilikában, hanem a Nemzeti emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon lép fel.

- Már a tavalyi a koronázási játékokon gondoltam arra, hogy jó volna egyszer azon a színpadon énekelni - mondta , és a vágyam gyorsan teljesült. Ez a nagy tér óriási lehetőség is. A bazilika, mint helyszín meghatározta a koncertek programját: ott szakrális művekkel szerepeltem. Most a Musica Sacra Mária dalok című est összeállításánál műfajilag is gazdagabb programot tervezek. Olyan vendégeket hívtam, akikkel szoros munkakapcsolatban és barátságban vagyok. Fellép velem Dolhai Attila, Cserta Balázs, Tóth László, Szlama László, a Quartett Escualo és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is.

A koncert három részből áll majd tudtuk meg. Az első rész címe: Fenségek muzsikája, amelyben híres szerzők (Händel, Verdi, Erkel) klasszikus darabjai hangzanak el, az Amerika-Argentína blokkban Bernstein, Piazzola, Kálmán Imre művei szerepelnek, a harmadik részben pedig népi énekekkel, népdalokkal, Ave Maria-feldolgozásokkal örvendezteti meg a közönséget Miklósa Erika.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!