Kultúra

2014.04.28. 14:15

Klasszikusok, különlegességek a következő évad programjában

Székesfehérvár - Őfelsége komédiása, A padlás, Hamlet, Gulag, Amadeus, A félkegyelmű, Tizenkét dühös ember. Néhány a 2014-2015 ös évad tervezett bemutatóiból.

dr. Szabó Zoltán

Az elmúlt évadot értékelték és a 2014-2015-ös előadásokat ismertették a Vörösmarty Színházban hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Amelyen részt vett Cser-Palkovics András polgármester is, aki emlékeztetett rá: sokáig mondták, hogy a fehérvári színháznak minden lehetősége megvan rá, hogy az ország egyik legjobbja lehessen Most jó úton vannak ahhoz, hogy ezt elérjék. Két kedvezményes akciót indítanak: 3 ezer nyugdíjas ingyen megnézheti a teátrum egy-egy előadását, a pedagógusok pedig 10 százalék kedvezményt kapnak a jegy- és bérletárakból. Régi gond a színészlakások ügye. A következő évadban apartman lakásokat szándékoznak kialakítani a színház épületében, mögötte pedig megépülhet a parkolóház.

A teátrum igazgatója, Szikora János adatokat említett. 2013. szeptember 1-től idén április 24-ig 282 előadást tartottak, a látogatók száma 74139, a látogatottság csaknem 95 százalékos volt. Az eladott bérletek száma jelentősen emelkedett az elmúlt két évadban. Az utóbbira különösen büszke, mert azt jelzi, hogy sikerült visszacsalogatni a régi bérleteseket, sőt, újakat is elértek. Mindebben hatalmas része van az alkalmazottaknak, a szervezési részlegnek. Ami a bemutatókat illeti, az egyik-másik előadásnál felmerült aggályok feleslegesnek bizonyultak. Az Indul a bakterház mindent vitt, de a Lear király, a Koldus és királyfi, a My Fair Lady, sőt, a Pillangó is sikerdarab lett, és ezt várják a Mester és Margaritától is. Akár mindegyik műsoron tartható, A fösvény és a Mesterkurzus is, természetesen az érdeklődés függvényében.

A következő, 2014-2015-ös évad kínálatát is ismertették, a rendezők fűztek rövid kommentárt a darabokhoz. Bagó Bertalan művészeti vezető rendezi az első két bemutatót. Ábrahám Pál-Szilágyi László-Kellér Dezső: 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátékának próbáját hamarosan kezdik, a nyáron Gyulán bemutatják, a fehérvári premiert október 4-re tervezik. Mihail Bulgakov: Őfelsége komédiása című színművét is színpadra állítja Bagó, bemutató október 18-án. Presser Gábor_Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás című mese-musicaljét Lendvai Zoltán rendezi, a premier tervezett időpontja november 29-e. Minden rendező és színész nagy álma a Hamlet, William Shakespeare klasszikusa. Szikora János rendezi majd, február 1-én lesz a bemutató. Utána a Gulag következik, az Alekszandr Szolzsenyicin regényéből, más művekből és történetekből készülő, prózával vegyes táncjáték. A rendező-koreográfus Horváth Csaba, a tánctagozat vezetője. A nagyszínpadi bemutatók sorát április 12-én az Amadeus zárja, Peter Shaffer műve nyomán Hargitai Iván, a prózai tagozat vezetője állítja színpadra, Ugyancsak ő rendezi, Dosztojevszkij regénye alapján A félkegyelműt, a Kozák András Stúdióban, premier október 17-én. A Pelikán Kamaraszínházban láthatják a nézők Pataki Éva Edith és Marlene című zenés játékát (rendező Widder Kristóf), először október 16-án. Ugyanott mutatják be Reginald Rose: Tizenkét dühös ember című bűnügyi játékát, a rendező Cserhalmi György színművész. Michael Ende-Faragó Béla-Matuz János: Momo című zenés mesejátékát Matuz János művészeti intendáns állítja a Pelikán színpadára, a bemutató tervezett időpontja október 3. A Ziránó Színház A három kismalac című zenés marionettjátékkal kedveskedik a gyerekeknek, Boráros Milada rendezésében. Ugyancsak a legifjabbaknak szól Bergerné Szőnyi Anna és Szabó Adrienn Versengő Zenebóni című mesejátéka, hangszerekkel. Kozáry Ferenc színművész rendezi. (Lesz nyári színház is, annak programjáról külön tájékoztatót tartanak majd.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!