Kultúra

2014.04.25. 14:23

A képbe fektetés ára

Fájdalmasan korán elhunyt egykori kollégámtól hallottam először, hogy pénzét festményekbe, mégpedig kortárs művészek festményeibe fekteti.

Pekarek János

Azért éppen ilyeneket vett, mert többnyire viszonylag olcsón lehet hozzájuk jutni – és szerencsés esetben már egy-két évtized múlva nevet szerezhet a művész, amivel párhuzamosan növekszik műveinek pénzbeli értéke is.

Ennek valóra váltásához vagy érteni kell a képzőművészethez, vagy nagyon szerencsésnek kell lenni.

Általában azonban elmondható, hogy egy festmény értéke az idő múlásával csak növekszik, sosem csökken. Más kérdés, hogy a befektetési célú vásárlás rendszerint hosszú távon érleli meg hasznát: nem biztos, hogy a befektető még életben lesz, amikor gyűjteménye irigység tárgyává válik.

No, és az is a dologhoz tartozik, hogy az ilyesfajta értékőrző, értéknövelő befektetés akkor érvényes, ha van rá fizetőképes kereslet. Különben holt tőkévé válik a gyűjtemény, amit irigyelnek ugyan, de soha senki egyetlen képet nem akar majd venni belőle.

Léteznek természetesen egyéb kockázatok is. Mondjuk egy különösen szerencsés választásunkat védett nemzeti kinccsé nyilvánítják: azt aztán már igazán nehéz lesz értékesíteni a piacon. Vagy valamelyik képünkről kiderül, hogy hamis. Ez ellen senki nincs bebiztosítva: még ha a művész műterméből vásárolsz, ott is előfordulhat, hogy idegen darabot veszel – aminek van egy kis bibije.

S még mindig nincs vége a leselkedő veszélyeknek! Mondjuk, az ember biztonságba helyezi gyűjteményét egy kiemelt közgyűjteményben. S egyszercsak ellopják onnan.

Címkék#festmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!