Kultúra

2013.04.08. 15:11

Tükör által homályosan

Május 5-ig meghosszabbították a Tükör által homályosan Arcok tegnap és ma című kiállítást az Ernst Múzeumban.

Szabó Zoltán

A csoportos tárlat résztvevője Fehér László Kossuth-díjas festő is. Az emberi arc egyszerre néző és nézett, de főként ez utóbbi: saját arcunkat is csak kívülről, valamiben tükröződve láthatjuk. A portré a képzőművészet meghatározó műfaja, amelyen hagyományosan az emberi arc ábrázolását, egy személy külsejének és személyiségének megjelenítését szokás érteni. Ez a műfaji meghatározás egyszerűnek tűnik, az elmúlt évtizedekben mégis kevés olyan jelentős műalkotás született, mely esetében a definíció teljességgel érvényesülne.

Valie Export műve is látható a Tükör által homályosan tárlaton (Fotó: Ernst Múzeum)

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy valójában mit is jelent ma a portré? Milyen funkciót lát el ez a műfaj a fotográfia, a film, a virtualitás korában? Többek között ezek a kiállítás alapvető kérdései, mely mindemellett a műgyűjtő és múzeumalapító Ernst Lajos személye előtt tiszteleg, múzeumának centenáriuma alkalmából. Ismeretes, hogy Ernst főként portrékat gyűjtött és mutatott be. A Fejér megyei, táci kötődésű Fehér László festőművész mellett többek között Rineke Dijkstra, Erdély Miklós, Esterházy Marcell, Valie Export, Gaál József, Maurer Dóra Hermann Nitsch, Veres Szabolcs művei láthatók. Kapcsolódó programként április 17-én, 19 órakor Rényi András esztéta, művészettörténész előadásával Tarr Béla: A torinói ló című filmjéről tart előadást. A filmet levetítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!