Kultúra

2012.12.17. 15:00

Móricz utolsó mondatai

Székesfehérvár - "Nem merte kimondani, hogy ott jobb, a világ végén... Ott jó lehet." Vajon melyik Móricz-mű befejező mondata lehet ez?

Bokros Judit

Biztosan van, akinek rögtön eszébe jut, más lázasan kutat iskolai irodalom órák homályos emlékei között, netán még egy Móricz-kötetet is föllapoz. Én már tudom a választ, mert ott voltam a Móricz Zsigmond halálának 70. évfordulójára szervezett esten, ahol az egyik előadó rendhagyóan közelített témájához. Játékosan, egy feladatlappal is megmozgatta a hallgatóság agytekervényeit, hogy egy kicsit  felmérhessük, mennyire emlékszünk egyik legnagyobb prózaírónk írásaira.

A Vörösmarty Társaság, az irodalomtörténeti társaság megyei tagozata és a TIT szervezésében megvalósult programon két remek előadó beszélt, Sebők Melinda moderálásával. A Petőfi Irodalmi Múzeumból Cséve Anna irodalomtörténész-muzeológus Naplók a Móricz-életműben címmel osztotta meg velünk a kutatások tapasztalatait. Ismert emberek, művészek, írók személyes bejegyzéseinek olvasása sokakat érdekel, s rávilágíthat egy-egy mű keletkezésének történetére. Cséve Anna ilyen összefüggésekről is beszélt a naplójegyzetek kapcsán. Megemlítette az író feleségeihez, szerelmeihez fűződő kapcsolatát,  érzékeltette, hogyan válhatott  egy-egy eseményből írás, s egy-egy írásból majdan cselekmény. Azt is megtudhattuk még, hogyan került bele egy magánéletben elhangzott mondat egy regénybe.

A korábban említett játékos feladatsorral Fenyő D. György irodalomtörténész,  budapesti gimnáziumi tanár készült. Móricz-művek utolsó mondatait kellett párosítani a címekkel, mindezt itt tét nélkül, párban lehetett csinálni. Fenyő D. György ennek kapcsán hangsúlyozta, milyen fontos a tanításban a feladat, hogy a hallgató ne csak passzívan üljön, hanem aktív is legyen az órán, előadáson. Az utolsó mondatokat elemezve ráébresztett bennünket arra, mennyire lényeges a jó befejezés, s hogy Móricz milyen remekül tudta ezt megoldani. 
A fent elsőként leírt utolsó mondathoz tartozó cím megfejtését pedig az olvasóra bízom -  hátha kedvet kap az író műveinek el-vagy újraolvasásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!