Kultúra

2012.11.10. 06:44

Súlyos pakkot kaptak

Nem fog összeomlani a magyar felsőoktatás, az állam egyelőre nem vonul ki belőle – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken arra reagálva, hogy hírek szerint a felsőoktatási törvény módosítása 27 milliárd forintot vonna ki a területről.

Halmos György

Akárhogy is nézzük, a 27 milliárd forint jelentős öszszeg. Főleg annak tudatában, hogy a 157 milliárd forintból gazdálkodó „ágazat” a jövő évi, ki tudja még hány módosítást megélő költségvetési terv szerint is jelentősen alacsonyabb összegből működhet. Elgondolkoztató, hogy azokat a területeket is érzékenyen érinti a karcsúsítás, amelyeket kimondottan preferál a kormányzat, a műszaki oktatás fellegvára, a Műegyetem például 8–10 százalékos fogyókúrára van fogva. Azonban az államtitkár megfogalmazásának másik része is vészjósló, „egyelőre nem vonul ki a felsőoktatásból”. Mindez előrevetíti, hogy sok képzésből kivonul, vagyis csökkennek a férőhelyek. Valószínűleg a modell kimunkálása közben nem Széchenyi híres mondásának sorai lebegtek a szakértők előtt: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”. Csak a végén maradjon még annyi kiművelt közgazdász, aki ki tudja számolni, mennyivel kell csökkenteni a kiadásokat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!